Αλλιώς νηστίσιμοι κουραμπιέδες ή λαδοκουραμπιέδες. Αν δεν έφτιαχνα τις λαδομακαρούνες με τα χεράκια μου και δεν δοκίμαζα δεν θα πίστευα τα λόγια της κυρα Μαριγούλας μιας μηλιάς γιαγιάς που μου την έδωσε εκεί που μιλούσαμε στο κουζινάκι της πως με 5 μόλις υλικά μπορείς να φτιάξεις ένα γλυκό να λιποθυμάς από τη νοστιμιά του. Ένα γλυκό που συνήθιζαν να φτιάχνουν τα Χριστούγεννα στο νησί.
Αλεύρι, ελαιόλαδο, αλάτι, καρύδι ή αμύγδαλο και άχνη ζάχαρη. Ναι, όπως καταλάβατε το μόνο γλυκό στοιχείο είναι η άχνη ζάχαρη. Κι όμως αυτό το γλυκό σε γλυκαίνει ως την ψυχή. Δεν άλλαξα τίποτα, μόνο ζύγισα τα υλικά που όλες οι γιαγιάδες δεν μπορούν να σου πουν με ακρίβεια, αφού όλα τα υλικά τα έριχναν με το μάτι χωρίς ζύγια κι όλες τις ζύμες τις ένιωθαν στο χέρι τους, εξού και το «αλεύρι όσο πάρει η ζύμη». Για να είμαι ειλικρινής το μόνο που άλλαξα ήταν το μπέικιν πάουντερ και το ανθόνερο που πρόσθεσα. Κι αυτό μόνο στους μισούς που τους ράντισα με ανθόνερο πριν τους ζαχαρώσω γιατί θα έσκαγα αν δεν τους αρωμάτιζα να μυρίσουν γιορτή. Ούτως ή άλλως κι άλλες νοικοκυρές στη Μήλο αρωμάτιζαν τις λαδομακαρούνες τους με αυτό τον τρόπο. Όχι όμως κι η γιαγιά Μαριγούλα. Εκείνη τους προτιμούσε σκέτους. Εσείς να κάνετε όπως αγαπάτε. Μόνο να χρησιμοποιήσετε το καλύτερό σας ελαιόλαδο και να μην τους παραζυμώσετε. Δοκιμάστε τους και θα με θυμηθείτε.
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 500γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 250γρ. καρύδια
- Ζάχαρη άχνη
- Λίγο ανθόνερο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Ζυγίζετε και κοσκινίζετε το αλεύρι μέσα σε μια λεκάνη και προσθέτετε το αλάτι και το μπέικιν πάουτερ.
- Κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνετε εκεί μέσα το ελαιόλαδο. Παίρνετε αλεύρι από γύρω γύρω και το τρίβετε λίγο λίγο με το λάδι. Ζυμώνετε ελαφρά μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια ομοιογενή μεταξένια ζύμη. Αν είναι απαραίτητο, προσθέτετε 1-2 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό στο ζύμωμα για να διευκολυνθείτε. Μην παραζυμώσετε γιατί η ζύμη θα βγάλει το λάδι και μετά τη χάσαμε…
- Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά τουλάχιστον.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ρηχά ταψιά.
- Ύστερα παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης (35γρ.) την πλάθετε σε μπαλίτσα, μπήγετε μέσα ένα κομμάτι καρύδι ή ένα αμύγδαλο και μετά της δίνετε οβάλ σχήμα και πιέζετε κατά μήκος με τα δάχτυλά σας να τους πλατύνετε και να αφήσετε το αποτύπωμα των δαχτύλων σας, για να γίνει ανάγλυφο το πάνω μέρος.
- Αραδιάζετε τους κουραμπιέδες στα ταψιά και τους ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν απαλό μπεζ χρώμα, όχι να ροδοκοκκινίσουν έντονα.
- Τους ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν εντελώς πριν τους μετακινήσετε. Μην το κάνετε νωρίτερα γιατί διαλύονται.
- Όταν κρυώσουν εντελώς, αν θέλετε, τους ραντίζετε με λίγο ανθόνερο που έχετε βάλει προηγουμένως σε βαποριζατέρ. Ύστερα κοσκινίζετε άχνη ζάχαρη σε ένα μπολ και τους παίρνετε έναν έναν και τους κυλάτε εκεί μέσα να σκεπαστούν παντού με ζάχαρη.
- Τους αραδιάζετε σε πιατέλες και τους κοσκινίζετε από πάνω με άχνη ζάχαρη. Ίσως χρειαστεί να τους ζαχαρώσετε και 3η φορά.