Την έφτιαξα για δυο πολύ αγαπημένους φίλους, την Νίκη και το Νίκο που γιορτάσανε μαζί τη γιορτή και τα γενέθλιά τους στην ετήσια μάζωξη που τείνει να γίνει πλέον η καθιερωμένη των … μπρούτζινων σουμιέδων – θα εξηγήσω άλλη φορά περί τίνος πρόκειται- και όλων των υπόλοιπων αγαπημένων των παιδιών. Πιο ταιριαστούς από τη Νίκη και τον Νίκο δύσκολα θα βρεις. Σαν το κάστανο με τη σοκολάτα ένα πράμα…
Υλικά
Για την μαρέγκα
- 5 ασπράδια αβγών
- 200γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 πρέζα αλάτι
- ¼ κουτ. γλυκού ξύδι ή χυμό λεμονιού
- 120γρ. ζάχαρη άχνη
- 30γρ. κακάο σκόνη
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
Για την επικάλυψη και τη διακόσμηση
- 220γρ. μαρμελάδα κάστανο
- 75γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 400ml κρέμα γάλακτος
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 βανιλίνη
- 2 κουτ. σούπας ρούμι μαύρο ή λικέρ Τia Maria
- μερικά αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και καβουρντισμένα ή μερικά κάστανα γλασέ ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 140οC και στρώνετε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου σας.
- Βάζετε στο μίξερ τα ασπράδια με το ξύδι, το αλάτι, την βανιλίνη και την κρυσταλλική ζάχαρη να χτυπιούνται στη μεσαία προς δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να γίνουν μια σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα που θα στέκεται και θα δημιουργεί έντονες κορυφές.
- Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και στη συνέχεια ρίχνετε την άχνη ζάχαρη μαζί με το κακάο από σουρωτήρι λίγο λίγο, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθούν στη μαρέγκα και να γίνουν ομοιογενές μείγμα.
- Με ένα πινέλο αλείφετε τη λαδόκολλα με λίγο λάδι και αδειάζετε πάνω τη μαρέγκα, «χτίζοντας» με τη σπάτουλα ένα στρογγυλό δίσκο με ανασηκωμένη την περίμετρο τριγύρω, έτσι ώστε να μοιάζει με φωλιά. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε τη μαρέγκα στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Σβήνετε το φούρνο και αφήνετε την μαρέγκα να κρυώσει μέσα στο φούρνο.
- Για να φτιάξετε την κρέμα, βάζετε τα κομματάκια της σοκολάτας σε ένα μπολ και τη λιώνετε προσεκτικά στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί. Ανακατεύετε μέσα τη μαρμελάδα κάστανο. Εγώ χρησιμοποίησα αυτή που φτιάχνουν οι Γουμένισσες η οποία είναι λιγότερο γλυκιά και νιώθεις το κάστανο στο στόμα, αφού δεν είναι εντελώς λιωμένο.
- Ετοιμάζετε την σαντιγί χτυπώντας στην πολύ δυνατή ταχύτητα την κρέμα γάλακτος μαζί με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ρούμι ή το λικέρ μέχρι να γίνει σφιχτή και να στέκεται.
- Τρίβετε και τη σοκολάτα στον τρίφτη να είναι έτοιμη.
- Για να μοντάρετε την τούρτα στρώνετε την κρέμα σοκολάτα-κάστανο στο εσωτερικό της φωλιάς της μαρέγκας και από πάνω απλώνετε την σαντιγί. Πασπαλίζετε με το ξύσμα της σοκολάτας και διακοσμείτε όπως σας αρέσει. Μερικά κάστανα γλασέ είναι μια καλή ιδέα, εγώ έβαλα ένα κουλουράκι κανέλας σε σχήμα καρδιάς και ξεφλουδισμένα καβουρντισμένα ολόκληρα αμύγδαλα γιατί μου ταίριαζαν στην περίπτωση.