Τα κάστανα δεν είναι μόνο η βάση για υπέροχα γλυκά. Μπορούν να ντύσουν με επισημότητα κι ένα καθημερινό πιάτο όπως τα μακαρόνια με κιμά ή μια απλή σούπα. Μια από τις αγαπημένες σούπες των γιορτινών τραπεζιών που αναζητώ ανά πάσα στιγμή είναι αυτή η σούπα με γλυκοπατάτες και κάστανα. Λατρεύω τη βελούδινη υφή και την πλούσια απολαυστική της γεύση.
Υλικά για 6 άτομα:
- 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 600γρ. γλυκοπατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
- 2 καρότα μεσαία καθαρισμένα σε χοντρές ροδέλες
- 1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο στα 4
- 1 πράσο
- 1 κοτσάνι σέλερι
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 250γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
- 200 ml νερό
- 100ml γάλα
- 100γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
- 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ όσο ένα καρύδι καθαρισμένο από τη φλούδα και ξυσμένο στον τρίφτη
- αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- κάστανα βρασμένα
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε τα λαχανικά για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το ξύλο της κανέλας και τον αστεροειδή γλυκάνισο και σοτάρουμε για μισό λεπτό ακόμη.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό, αλατοπίπερο κι αφήνουμε τα λαχανικά να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα και οι γλυκοπατάτες.
- Τότε τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε τον αστεροειδή και την κανέλα και πολτοποιούμε τη σούπα επί τόπου με ραβδομπλέντερ.
- Προσθέτουμε το γάλα, το τυρί κρέμα, τα κάστανα σπασμένα σε κομμάτια και δίνουμε μια βράση ακόμα στη σούπα. Δοκιμάζουμε και αν είναι απαραίτητο, αλατοπιπερώνουμε. Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο νερό ή γάλα και της δίνουμε μια βράση ακόμα. Αν είναι αραιή την αφήνουμε να βράσει λίγο για να δέσει.
- Προσθέτουμε στο τέλος το ξυσμένο τζίντζερ για να κρατήσει τη σπιρτάδα του.
- Διατηρούμε και σερβίρουμε τη σούπα ζεστή σε μπολ ή φλιτζάνια. Πασπαλίζουμε με επιπλέον σπασμένα κάστανα.