Πάσχα των Ελλήνων χωρίς κουλούρι και τσουρέκι δεν γίνεται. Το σπίτι πρέπει να μοσχομυρίσει μαστίχα και βούτυρο για να αναστηθούν οι αισθήσεις!
Υλικά για 60 τεμ. περίπου
- 250γρ. βούτυρο lurpak
- 220γρ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 αβγό + 1 κρόκο για το τελείωμα
- 2-3 δάκρυα μαστίχας
- 50ml κονιάκ
- Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
- ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
- 750γρ. αλεύρι γ.τ.χ.
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Χτυπάμε τη μαστίχα με 2-3 κουταλιές από το αλεύρι να γίνει σκόνη και την ανακατεύουμε με το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε τον κρόκο του και αφού ενσωματωθεί τα ξύσματα, τους χυμούς των εσπεριδοειδών και το κονιάκ.
- Όταν γίνει ομοιογενής η ζύμη μας, σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το μίγμα από το αλεύρι ζυμώνοντας με το χέρι, μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή και εύπλαστη ζύμη.
- Αφήνουμε να ξεκουραστεί και στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC και ντύνουμε με χαρτί ψησίματος 3 ταψιά.
- Κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια (των 20γρ. για τις κοτσίδες και των 25γρ. για τα υπόλοιπα σχήματα) και πλάθουμε κορδόνια που πλέκουμε είτε σε κοτσιδούλες, είτε σε βαρκούλες (διπλώνουμε το κορδόνι στα 3 και πιέζουμε την πάνω και την κάτω πλευρά), σε σίγμα τελικό ή θήτα.
- Αραδιάζουμε τα κουλουράκια μας σε ταψί, αλείφουμε με κρόκο αβγού χτυπημένο με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου την κάθε φουρνιά.
- Αφού ξεφουρνίσουμε τα κουλουράκια μας και κρυώσουν εντελώς τα μεταφέρουμε σε σκεύος αποθήκευσης ή πιατέλα σερβιρίσματος.