Ένα γλυκό ψωμί με προέλευση από τη Γερμανία είναι το stollen, που ζυμώνεται με ξερά φρούτα και σχεδόν πάντα γεμίζεται με αμυγδαλόπαστα. Επίσης είναι πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη κι αφού φέτος ήχησαν από νωρίς τα καμπανάκια των Χριστουγέννων είπα κι εγώ να ζυμώσω 2-3 στόλεν να δώσω χαρά στους φίλους μου. Αυτή τη φορά αντί για σταφίδα έβαλα κράνμπερις κι αντί για κόντιτα, σταγόνες σοκολάτας. Εσείς να βάλετε ό,τι αγαπάτε. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να το δοκιμάσετε η συνταγή θέλει υπομονή όπως όλες οι ζύμες της μαγιάς, αλλά είναι εύκολη και 100% εγγυημένη!
Υλικά για 3 μεγαλούτσικες φρατζόλες
- 1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
- 2 φακελάκια μαγιά στιγμής
- 500ml γάλα χλιαρό
- 125γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού γεμάτο κανέλα
- 125γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 2 αβγά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
- 1 φλιτζάνι κράνμπερις ή σταφίδες ξανθές αν προτιμάτε
- 100γρ. σταγόνες σοκολάτας ή κόντιζα (ζαχαρωμένα κυβάκια φρούτων)
- 300γρ. marzipan (αμυγδαλόπαστα), έτοιμη από το σούπερ μάρκετ (προαιρετικά)
Για το φινίρισμα
- 1 κρόκο αβγού χτυπημένο με λίγο νερό, για το ψήσιμο
- λίγο βούτυρο και άχνη Ζάχαρη
Εκτέλεση
- Βάζουμε στο μίξερ τους γάντζους και ρίχνουμε στον κάδο το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, την κανέλα, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα αβγά ελαφρά χτυπημένα και συνεχίζουμε το ζύμωμα σε χαμηλή ταχύτητα να ενωθούν τα υλικά.
- Λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε σταδιακά μέχρι να το απορροφήσει όλο. Προσθέτουμε τα κράνμπερις και τη σοκολάτα ή τα ξερά φρούτα και τις σταφίδες. Όταν η ζύμη γίνει λεία και μαλακή και μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους, σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 40οC στις αντιστάσεις. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λεκανίτσα, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο φούρνο να διαπλασιαστεί σε όγκο. Σε περίπου 40 λεπτά είναι έτοιμη.
- Πιέζουμε τη ζύμη να κάτσει και τη χωρίζουμε στα τρία και τα ανοίγουμε πάνω στον πάγκο σε οβάλ σχήμα.
- Χωρίζουμε και το marzipan στα τρία και το πλάθουμε σε τρία κορδόνια, τα οποία τοποθετούμε στο κέντρο κατά μήκος κάθε οβάλ κομματιού ζύμης.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε τρία ρολά και τα τοποθετούμε πάνω σε 2 ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους. Επίσης προσέχουμε η ένωση να πάει από κάτω γιατί θα σας ανοίξει στο ψήσιμο αν την αφήσετε από πάνω. Τα βάζουμε στο φούρνο να φουσκώσουν.
- Τα αλείφουμε τότε απαλά με αβγό και ανεβάζουμε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ψήνουμε τα Stollen (ένα ένα τα ταψιά) μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν γίνουν χλιαρά, με ένα πινέλο τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη.