Για μένα το μελομακάρονο δεν χωράει πολλούς πειραματισμούς, αλλά σε μια υπέροχη γέμιση χουρμά και καρυδιού, πως να αντισταθεί κι αυτό; Μα σάμπως το ρώτησα…
Πέρυσι τέτοια εποχή ήταν θυμάμαι -δεν ξέραμε ακόμα τίποτα για τον κορωνοϊό και περπατούσαμε αμέριμνοι κι αθώοι ανάμεσα στο πλήθος. Έτσι κι εγώ σε μια ακόμη βόλτα στο Κέντρο της Αθήνας, χωμένη στα στενά χάζευα μεταξύ ανθρώπων, χιλιάδων χρωματιστών κι άχρηστων κυρίως γκατζετακίων, μπαχαρικών κι εξωτικών στα μάτια μου προϊόντων να βρω τα μίγματα των μπαχαρικών που ήθελα αλλά και κατιτίς διαφορετικό. Κάπου στα στενά της Ευριπίδου και των πέριξ με τα χιλιάδες έθνικ μαγαζιά μπήκα σε ένα αιγυπτιακό μπακάλικο κι αγόρασα ρας ελ χανούντ, τσάι ιβίσκου, ροδόνερο και πάστα χουρμάδων. Το αφεντικό ήταν μια καπάτσα κοντή μελαχρινή που έτρεχε 2-3 παλικαράκια πολύ άσχημα πέρα δώθε. Τη συμπάθησα! Γυρίζοντας στο σπίτι έβαλα την πάστα στο ψυγείο για να διατηρηθεί φρέσκια και ύστερα την ξέχασα. Φέτος αποφάσισα να την κάνω γέμιση μαζί με καρύδια σε μια ακόμη δόση μελομακάρονων και να σας πω την αλήθεια μου, μόλις δοκίμασα το δεύτερο τα μοίρασα σε φίλους για να μην μείνω άλλο μόνη μαζί τους. Αριστούργημα!
Για τα μελομακάρονα
- 1 ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 4 κούπες αλεύρι μαλακό
- ¼ φλιτζανιού τσικουδιά ή τσίπουρο
- ¼ φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού
- το ξύσμα από δυο ακέρωτα πορτοκάλια
- 1 κουτ. σούπας κοφτή κανέλα
- ¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν παουντερ
- 1 κουτ. γλυκού κοφτή σόδα μαγειρική
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση και το φινίρισμα
- Πάστα χουρμά κομμένη σε κυβάκια ή χουρμάδες αποπυρηνωμένους και κομμένους στη μέση
- 1 φλιτζάνι καρύδια
Για το σιρόπι
- 200γρ. ανθόμελο
- 200γρ. καστανή
- 250γρ. νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 φλούδα πορτοκάλι
Εκτέλεση
- Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη να ασπρίσει. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175ο C στον αέρα και στρώνουμε δυο ταψιά ρηχά με χαρτί ψησίματος.
- Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού να αφρίσει και τα αδειάζουμε στο λάδι. Συνεχίζουμε με την τσικουδιά, την κανέλα, το γαρίφαλο, το αλάτι και το ξύσμα των πορτοκαλιών.
- Κοσκινίζουμε στο μείγμα των υγρών το αλεύρι με το μπεικιν και ζυμώνουμε άλλα όχι επίμονα. Απλά να ενωθούν σωστά τα υλικά και να έχουμε μια μαλακιά ζύμη
- Παίρνουμε μικρή ποσότητα ζύμης (30γρ. περίπου) και πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού. Ανοίγουμε με το δάχτυλό μας μια τρύπα και βάζουμε μέσα από ένα κυβάκι πάστα χουρμά κι ένα κομμάτι καρύδι. Ύστερα το ξαναπλάθουμε μπαλίτσα και το ακουμπάμε στο ταψί που ετοιμάσαμε.
- Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη και τη γέμιση. Πιέζουμε ελαφρά να καθίσουν λίγο και με ένα πιρούνι κάνουμε σχέδια στην επιφάνεια στο γλυκού. Εναλλακτικά γεμίζουμε τα μελομακάρονα μόνο με χουρμά και το καρύδι το πιέζουμε να κάτσει πάνω στο μελομακάρονο. Βάζουμε το πρώτο ταψί στο φούρνο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και συνεχίζουμε να πλάθουμε τα υπόλοιπα.
- Όταν ψήσουμε και το δεύτερο ταψί αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά (πριν του μελιού) για 2-3 λεπτά σε βαθύ τηγάνι, ξαφρίζοντας το. Στο τέλος διαλύουμε μέσα και το μέλι και το διατηρούμε ζεστό, χαμηλώνοντας το μάτι της κουζίνας στο ελάχιστο.
- Βουτάμε μέσα τα κρύα μελομακάρονα για 15 δευτερόλεπτα περίπου από την κάθε πλευρά και τα βγάζουμε σε πιατέλα.
1 comment
[…] Πηγή: sweetly.gr […]