Αυστριακή συνταγή, παραλλαγή της διάσημης linzer torte. Αυτά τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα κόβονται σε σχήμα καρδιάς, λουλουδιού ή σε χριστουγεννιάτικα σχήματα, γεμίζονται με μαρμελάδα, πασπαλίζονται με άχνη ζάχαρη, λιώνουν στο στόμα και είναι πραγματικά ονειρεμένα!
Υλικά για 45 κομμάτια
- 250 γρ. βούτυρο Lurpak σε κυβάκια
- 300γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 100γρ. ζάχαρη άχνη + λίγη επιπλέον για σερβίρισμα
- 150γρ. φουντούκια ασπρισμένα και τριμμένα ή αμύγδαλα
- 1 κρόκο αβγού
- 1 κ.γ. τριμμένη κανέλα
- 1 πρέζα τριμμένο γαρίφαλο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 βανιλίνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.σ. κονιάκ
- 200γρ. μαρμελάδα βερίκοκο ή βατόμουρο ή άλλη της επιλογής σας
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα σε λεκανίτσα και το ανακατεύουμε με τον τριμμένο ξηρό καρπό της επιλογής μας, την άχνη ζάχαρη, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κυβάκια και ξεκινάμε να το τρίβουμε με το μίγμα του αλευριού μέχρι να γίνει ένα μίγμα σαν βρεγμένη άμμος.
- Προσθέτουμε τον κρόκο των αβγών και το κονιάκ και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ομοιογενής και εύπλαστη η ζύμη μας. Δεν χρειάζεται να παραζυμώσουμε. Μόλις ενωθούν τα υλικά και γίνει ομοιογενής η ζύμη μας σταματάμε.
- Την κάνουμε μπάλα και την αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα τυλιγμένη σε πλαστική μεμβράνη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC και αφού χωρίσουμε τη ζύμη στα τέσσερα, την πλάσουμε σε μπάλες και τις ανοίγουμε μια μια με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 3-4χιλ. Για μεγαλύτερη ευκολία στο άνοιγμα τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε δυο φύλλα από χαρτί ψησίματος.
- Κόβουμε με κουπ πατ μπισκότα στο σχήμα της επιλογής μας. Με ένα μικρότερο κουπ πατ κόβουμε από τα μισά και αφαιρούμε από το κέντρο τους λίγη ζύμη αφήνοντας τα με μια τρύπα στη μέση που μπορεί να έχει σχήμα κύκλου, καρδιάς κλπ.
- Παίρνουμε προσεκτικά τα μπισκότα με μια σπάτουλα και τα αραδιάζουμε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα.
- Τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 8-10 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
- Αν είναι πολύ σκληρή η μαρμελάδα, την αραιώνουμε με μια κουταλιά λικέρ να γίνει πιο εύκολα διαχειρίσιμη και την αλείφουμε στα μπισκότα που δεν έχουν τρύπα.
- Αυτά με την τρύπα τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και στη συνέχεια τα κολλάμε πάνω σε αυτά με τη μαρμελάδα.
- Διατηρούμε τα μπισκότα μας σε κουτιά μεταλλικά.