Πανεύκολο στην προετοιμασία του γλυκό κέρασμα με πολύ αμύγδαλο και πολύ φινέτσα. Εγώ χρησιμοποίησα το αμύγδαλα αναποφλοίωτα για το χρώμα της φλούδας τους και δεν τα άφησα να γίνουν εντελώς σκόνη. Εσείς επιλέξτε όποια εκδοχή σας ταιριάζει περισσότερο. Αν τα κάνετε εντελώς σκόνη και χρησιμοποιήσετε αναποφλοίωτα αμύγδαλα θα μοιάζουν περισσότερο με τους εργολάβους του εμπορίου. Όσο για το άρωμα, χρησιμοποίησα μερικές σταγόνες από μια εσάνς ανθόνερου που μου χάρισε ο φίλος μου ο Ανδρέας Λαγός που τη φτιάχνουν στη Ρόδο κι έγιναν σκέτο άρωμα!
Υλικά για 16-20 διπλούς εργολάβους
- 250γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα ή με τη φλούδα τους
- 250γρ. ζάχαρη
- 2 ασπράδια μεγάλων αβγών
- 1 κουτ. γλυκού ανθόνερο ή μερικές σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου
- 16-20 αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα (για τη διακόσμηση)
Για τη γέμιση
- 100γρ. τυρί κρέμα
- 1 κουτ. σούπας μαρμελάδα λεμόνι ή άλλη της επιλογής σας
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και στρώνετε με χαρτί ψησίματος δύο ρηχά ταψιά.
- Βάζετε στο μούλτι τα μισά αμύγδαλα και τη μισή ζάχαρη και τα χτυπάτε να γίνουν σκόνη. Ρίχνετε το μείγμα σε ένα μπολ. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα αμύγδαλα και την υπόλοιπη ζάχαρη και τα ενώνετε όλα σε ένα μπολ. Προσθέτετε την εσάνς και τα ασπράδια και ζυμώνετε όλα μαζί τα υλικά σας.
- Πλάθετε με το μείγμα μπαλάκια σε μέγεθος όσο ένα μικρό καρύδι και τα αραδιάζετε στα δύο ταψιά αφήνοντας μεγάλη απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν πολύ στο ψήσιμο. Μετράτε τα μπαλάκια και τοποθετείτε στα μισά από ένα ξεφλουδισμένο αμύγδαλο στο κέντρο του.
- Ψήνετε τα αμυγδαλωτά στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Μην περιμένετε να ροδοκοκκινίσουν γιατί θα σκληρύνουν.
- Στο μεταξύ χτυπάτε το τυρί κρέμα να αφρατέψει και στη συνέχεια προσθέτετε τη μαρμελάδα και χτυπάτε για λίγο ακόμη. Αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο.
- Ξεφουρνίζετε τα αμυγδαλωτά και αφού κρυώσουν, τα ξεκολλάτε από το χαρτί. Τα κάνετε σάντουιτς ανά δύο, ενώνοντάς τα με μια μικρή ποσότητα κρέμας στη μέση και τοποθετώντας από πάνω το αμυγδαλωτό με το αμύγδαλο στο κέντρο.
- Αφήνετε τους εργολάβους στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.