Απολαυστικά cookies σοκολάτας με μαλακιά υφή και καραμελένια καρδιά αναζητούν το ιδανικό ταίρι τους σε ένα φλιτζάνι καφέ. Παλιά, γνωστή ιστορία, μιας και ο καφές με τα cookies είναι ένα από τα πιο ταιριαστά ζευγάρια στον κόσμο και σαν τέτοιο ζευγάρι ζουν τον παντοτινό τους έρωτα καθημερινά και για πάντα κάπου ανάμεσα σε μια γουλιά καφέ και μια μπουκιά μπισκότου. Απόλυτη απόλαυση! Σαν τον απόλυτο έρωτα που βίωσαν στην πόλη της Βερόνας ο Ρωμαίος κι η Ιουλιέτα κάποτε. Την ιστορία τους τη μάθαμε από το Σαίξπηρ. Από τα Starbucks μαθαίνουμε πως ο καφές του έρωτα δεν είναι άλλος από το Verona, αυτός με τα τριαντάφυλλα στη συσκευασία. Το χαρμάνι του διακρίνεται από πλούσια γεύση, έντονο άρωμα σοκολάτας και γλυκύτητα, αποτέλεσμα του φλογερού συνδυασμού ποικιλιών κόκκων καφέ από τη Λατινική Αμερική και την Ασία/Ειρηνικό, με μια πινελιά Italian Roast. Λόγω του αρώματός του αποτελεί το τέλειο ζευγάρι για σοκολατένιες απολαύσεις.
Υλικά για 33-35 κομμάτια περίπου
- 200γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 300γρ. ζάχαρη καστανή
- 2 αβγά μέτρια
- 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 80γρ. κακάο
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 10 καραμέλες γάλακτος αγελαδίτσα ή δική σας σάλτσα καραμέλας (βλέπε σημείωση)
- 150γρ. σταγόνες κουβερτούρας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Χτυπάτε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη στο μίξερ με το φτερό να αφρατέψουν.
- Προσθέτετε τα αβγά κι αφού ενσωματωθούν ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το κακάο. Χτυπάτε λίγο ακόμη να γίνει ομοιογενής η ζύμη. Στο τέλος, αν θέλετε προσθέτετε σταγόνες σοκολάτας.
- Αφήνετε τη ζύμη στο ψυγείο για 10-15 λεπτά να σφίξει για να δουλεύεται πιο εύκολα. Με ένα μαχαίρι κόβετε την κάθε καραμέλα βουτύρου στα τέσσερα.
- Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο, παίρνετε ποσότητα ίση με 30γρ. περίπου και την πλάθετε σε μπαλίτσες. Τις πατάτε λίγο με το χέρι να πλατύνουν ελαφρά και αν θέλετε, τους δίνετε σχήμα καρδιάς με ένα κουπ πατ.
- Τις αραδιάζετε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος αφήνοντας σημαντική απόσταση μεταξύ τους γιατί θα πλατύνουν στο ψήσιμο. Με το δάχτυλο κάνετε στο κέντρο της κάθε καρδιάς μια λακκούβα κι εκεί μέσα τοποθετείτε από ένα κομματάκι καραμέλας βουτύρου ή τη γεμίζετε με σάλτσα καραμέλας, αν φτιάξετε δική σας.
- Ψήνετε τα cookies στους 190οC στον αέρα ή στους 200οC στις αντιστάσεις για 15 λεπτά, όχι παραπάνω γιατί θα σκληρύνουν. Βγάζετε από το φούρνο τα cookies και αφήνετε να κρυώσουν πριν τα μετακινήσετε από το ταψί. Μην το κάνετε πριν κρυώσουν εντελώς γιατί θα διαλυθούν.
Σημείωση: Για να φτιάξετε τη δική σας καραμέλα: Βάζετε 100γρ. ζάχαρη σε χαμηλό σκεύος και τη λιώνετε σε μέτρια φωτιά να γίνει ξανθή καραμέλα. Εκτός φωτιάς προσθέτετε 200γρ. καυτή κρέμα γάλακτος κι ανακατεύετε καλά με σύρμα ζαχαροπλαστικής. Ξαναβάζετε το σκεύος στη φωτιά και βράζετε ανακατεύοντας συχνά με σπάτουλα τεφλόν ή ξύλινη κουτάλα για 10 λεπτά ακόμη. Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει σε μπολ πριν τη χρησιμοποιήσετε.
Caffè Verona® στην κούπα μας…
Ο καφές της αληθινής αγάπης και των τριών ονομάτων. Η Starbucks δημιούργησε το χαρμάνι Caffè Verona® για ένα εστιατόριο στο Σιάτλ που συνδυάστηκε με ένα γλυκό επιδόρπιο από κέικ σοκολάτας. Το 1975, ονομάστηκε Jake’s Blend. Σύντομα οι πελάτες άρχισαν να ζητούν τον μοναδικό αυτό καφέ στα καταστήματα Starbucks. Στην αρχή, στα καταστήματα ήταν γνωστός απλώς ως 80/20 Blend. Το δεύτερο όνομα του καφέ – 80/20 Blend – αναφέρεται στην αρχική συνταγή του χαρμανιού: 80% Yukon Blend® και 20% Starbucks® Italian Roast. Αγαπήθηκε τόσο πολύ από τον κόσμο, που ταίριαζε απόλυτα να ονομαστεί αργότερα από την πόλη Βερόνα της Ιταλίας, η οποία ήταν η πόλη που εξελίσσεται η ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας του Σαίξπηρ. Για χρόνια, ο σχεδιασμός στην συσκευασία Caffè Verona® είχε φωτογραφία ρομαντικής γέφυρας, πιθανώς στην Ιταλία. Στην πραγματικότητα, η γέφυρα ήταν εμπνευσμένη από μια δομή στο Σιάτλ στο Πανεπιστήμιο του Washington Arboretum. Τώρα, η συσκευασία του στολίζεται από τριαντάφυλλα, το λουλούδι του έρωτα, για τον καφέ του έρωτα…