Τα Χριστούγεννα θέλουν αγάπη κι ο κουραμπιές βούτυρο. Αξίζει μάλιστα το καλύτερο! Φέτος τους κουραμπιέδες μου τους έφτιαξα μικρούς, τόσους δα και τους έδωσα σχήμα αστεριού. Δεν ξέχασα να τους προικίσω με ψημένο αμύγδαλο, μόνο που για να μην χαλάσω την… αστεράτη γραμμή τους, το έτριψα λίγο. Να τους δοκιμάσετε οπωσδήποτε! Τι ψυχή έχει ένα τόσο δα κουραμπιεδάκι; Βέβαια, το ένα φέρνει τ’ άλλο στο στόμα και στο τέλος γίνονται εθιστικά, αλλά αυτό είναι από άλλο κεφάλαιο. Συγκρατηθείτε ή αφεθείτε, Χριστούγεννα έρχονται! Αυτά τα τόσα δα που λέτε, μοσχομυρίζουν βούτυρο και τρίβονται στο στόμα. Λατρεύω το άρωμα, την μπισκοτένια υφή τους και σκέφτομαι να φτιάξω πολλά φέτος για να τα κάνω δώρο σε φίλους αγαπημένους. Μήπως να το σκεφτείτε κι εσείς; Κάντε τα μαγικά σας…
Για 70-80 κομμάτια περίπου
- 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150γρ. ζάχαρη
- 500γρ. βούτυρο LURPAK σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 2 κρόκους αβγών
- 1 σφηνάκι ούζο
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/2 κουτ. γλυκού γλυκάνισο κοπανισμένο
- 200γρ. αμύγδαλα ολόκληρα
Για το τελείωμα
- 50ml ούζο
- 500γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και ψήνετε τα αμύγδαλα για 10 λεπτά. Αφού κρυώσουν λίγο τα χοντροκοπανίζετε στο μπλέντερ.
- Στο μεταξύ χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο για 5 λεπτά να αφρατέψουν. Με το μίξερ σε λειτουργία ρίχνετε τους κρόκους των αβγών. Διαλύετε τη σόδα στο ούζο και την προσθέτετε στον κάδο. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ.
- Ρίχνετε το αλεύρι κοσκινίζοντάς το σιγά σιγά από σουρωτήρι ενώ ανακατεύετε πρώτα με σπάτουλα να ενωθεί το αλεύρι με τα υγρά υλικά και μετά προσθέτετε τα ψημένα αμύγδαλα και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι. Η ζύμη σας πρέπει να είναι απαλή και βελούδινη και να πλάθεται εύκολα. Αν είναι πολύ σφιχτή και χρειαστεί, ραντίζετε με λίγο ούζο και ζυμώνετε λίγο ακόμα.
- Στρώνετε με χαρτί ψησίματος δύο επίπεδα ταψιά. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και την ανοίγετε σε φύλλο πάχους ενός δαχτύλου. Με κουπ πατ κόβετε μικρά αστέρια και τα αραδιάζετε στα ταψιά αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους. Εγώ έκοψα και μερικά δεντράκια. Υπολογίστε πως θα χρειαστεί να γεμίσετε 4 ταψιά (2 φορές από 2).
- Ψήνετε τα κουραμπιεδάκια στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα και όχι να ροδίσουν πολύ.
- Ξεφουρνίζετε και αφήνετε τα κουραμπιεδάκια να κρυώσουν. Μην προσπαθήσετε να τα μετακινήσετε από το ταψί αν δεν κρυώσουν εντελώς γιατί θα διαλυθούν. Βάζετε το ούζο σε βαποριζατέρ και ψεκάζετε ελαφρά τους κουραμπιέδες.
- Κοσκινίζετε ζάχαρη άχνη σε ένα βαθύ μπολ. Βάζετε λίγα κουραμπιεδάκια μέσα και ύστερα τα παίρνετε ένα ένα με τα δυο χέρια και τα δουλεύετε λίγο να σκεπαστούν καλά με τη ζάχαρη. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος κάνοντας στρώσεις, πασπαλίζοντας πάλι με ζάχαρη άχνη μία μία τις στρώσεις.