Όταν περισσεύει λίγη σφολιάτα από κάποια τάρτα ή κάτι άλλο που έφτιαξα, με τα ρεταλάκια της φτιάχνω αλμυρά ή γλυκά σφολιατίνια. Με τα αλμυρά συνοδεύω μια ωραία σούπα, με τα γλυκά τον καφέ. Και με τα δυο μια ξαφνική λιγουρίτσα. Πώς; Διαβάστε παρακάτω…
Απλώς κόβω παραλληλόγραμμα κομμάτια που τα βουτάω σε ότι έχω πιο εύκολο. Πότε σε λίγη ζάχαρη και κανέλα, πότε στο σουσάμι, πότε στον παπαρουνόσπορο, πότε στην παρμεζάνα και την πάπρικα, πότε στο μαυροκούκι, πότε στους ηλιόσπορους. Ύστερα τα στρίβω λίγο, τα ακουμπάω σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνω σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Έχουν τόσο μεγάλη επιτυχία που κάποιες φορές αναγκάζομαι να τα φτιάχνω κι επί τούτου.
Υλικά
- 2 φύλλα σφολιάτας
- 1-2 αβγά
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας κανέλλα τριμμένη
- 4-5 κουτ. σούπας σουσάμι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Στρώνετε με χαρτί ψησίματος 2 ρηχά ταψάκια.
- Ανοίγετε το πρώτο φύλλο σφολιάτας στον πάγκο. Χτυπάτε το αβγό με λίγο νερό και με ένα πινέλο αλείφετε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Ανακατεύετε την ζάχαρη και την κανέλα και πασπαλίζετε γενναιόδωρα όλο το φύλλο της σφολιάτας. Ύστερα παίρνετε ένα κοφτερό μαχαίρι και το χαράζετε πρώτα κάθετα σε λωρίδες πάχους όσο δύο δάχτυλα και ύστερα οριζόντια για να κόψετε κομμάτια. Ξεκολλάτε από τον πάγκο τα κομμάτια ένα ένα, τα στρίβετε και τα ακουμπάτε στο ταψάκι που έχετε ετοιμάσει.
- Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνετε με το δεύτερο φύλλο κρουασίνια πασπαλισμένα με σουσάμι ή σουσάμι και πάπρικα, με παπαρουνόσπορο, με τριμμένο κεφαλοτύρι, με ψιλοκομμένο μπέικον, με ότι σας αρέσει.
- Ψήνετε τα σφολιατίνια για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα. Τα ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν πριν τα βγάλετε από το ταψί.