Κλασικό γλυκό της αυστριακής κουζίνας που συνηθίζεται στην Ουγγαρία, τη Γερμανία και όλη την Κεντρική Ευρώπη. Γίνεται αλμυρό και γλυκό με διάφορες γεμίσεις, αλλά η πιο διάσημη είναι με μήλα και σταφίδες και θεωρείται must των Χριστουγέννων. Αυτή τη φορά το δικό μου χριστουγεννιάτικο στρούντελ έγινε καλύτερο από κάθε άλλη φορά. Γιατί το έκανα με δικό μου φύλλο και μια απλή γέμιση από μήλα, λωτό, σουλτανίνα και κανελοζάχαρη.
Υλικά για δύο ρολά
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για το άνοιγμα του φύλλου
- 80γρ. βούτυρο Lurpak πολύ μαλακωμένο
- 80γρ. βούτυρο Lurpak λιωμένο για το ψήσιμο
- 1 σφηνάκι τσικουδιά
- Αλάτι
- Χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
- 4 μήλα
- 2 λωτούς
- 1 φλιτζάνι σουλτανίνα
- 150γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας κανέλα
Για το σερβίρισμα
- Άχνη ζάχαρη
- Κανέλα σε σκόνη
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το αλάτι. Το τρίβουμε μαζί με το αλεύρι να ενωθεί όσο γίνεται ώστε να γίνει σαν ψίχουλα και στη συνέχεια προσθέτουμε την τσικουδιά και νερό σε δόσεις -όσο χρειαστεί- ζυμώνοντας και διπλώνοντας τη ζύμη μας μέχρι να γίνει εύπλαστη, λεία και σχετικά μαλακή.
- Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση: Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα και τους λωτούς σε μακρόστενα λεπτά κομμάτια όμοιου μεγέθους και πάχους όσο γίνεται.
- Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε νερό ζεστό για 10 λεπτά και τις στραγγίζουμε. Τις ανακατεύουμε με τα μήλα και τους λωτούς. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα.
- Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ρηχό ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στον αέρα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και αφού τα πλάσουμε σε δύο μπάλες, με τη βοήθεια πλάστη τα ανοίγουμε πάνω σε ένα κομμάτι χαρτιού ψησίματος σε ένα μακρόστενο φύλλο μήκους 60εκ. περίπου.
- Αλείφουμε το φύλλο με βούτυρο και τοποθετούμε στο κάτω μέρος τη μισή ποσότητα της γέμισης που ετοιμάσαμε. Πρέπει να αφήσουμε αριστερά και δεξιά από 3 δάχτυλα κενό. Πασπαλίζουμε τη γέμιση με τη μισή κανελοζάχαρη.
- Φέρνουμε από αριστερά και δεξιά τα κενά σημεία του φύλλου πάνω από τη γέμιση και με τη βοήθεια του χαρτιού, το τυλίγουμε σε ρολό.
- Μεταφέρουμε το ρολό κατά μήκος της μιας πλευράς του ταψιού που ετοιμάσαμε και με τα υπόλοιπα υλικά φτιάχνουμε κατά τον ίδιο τρόπο ένα δεύτερο ρολό που τοποθετούμε δίπλα από το πρώτο, αφήνοντας κενό ανάμεσά τους.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα το φύλλο.
- Βγάζουμε τα στρούντελ από το φούρνο και αφού γίνουν χλιαρά, τα αλείφουμε με έξτρα βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα. Σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια.