Εξαιρετικά αφράτοι, τριφτοί στο στόμα και νόστιμοι κουραμπιέδες που είναι υπέροχοι και γυμνοί, χωρίς τη σοκολάτα. Εναλλακτικά μπορείτε να την αντικαταστήσετε με την κλασσική ζάχαρη άχνη. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να τους ψεκάσετε πρώτα με ανθόνερο.
Για 60 κομμάτια
- 500γρ. βούτυρο Lurpak
- 150 γρ. ζάχαρη
- 550 γρ. αλεύρι μαλακό
- 200γρ. φουντούκια ψημένα
- 2 καψουλάκια βανιλίνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κρόκους αβγών
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
Για τη διακόσμηση και την επικάλυψη
- 60 φουντούκια ολόκληρα
- 800γρ. κουβερτούρα
Εκτέλεση
- Αν δεν είναι ψημένα τα φουντούκια μας, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160οC και τα ψήνουμε για 10 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και αφού τα τρίψουμε να φύγει η φλούδα τους, τα βάζουμε στο multi να γίνουν σκόνη.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 10 λεπτά. Στο μεταξύ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το τριμμένο φουντούκι, τη βανιλίνη και το αλάτι.
- Προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών στον κάδο του μίξερ, διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και τα ρίχνουμε κι αυτά.
- Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνουμε τμηματικά το μίγμα με το αλεύρι ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να πάρουμε μια ζύμη απαλή και βελούδινη που θα πλάθεται σχετικά εύκολα. Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο.
- Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος δύο επίπεδα ταψιά. Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης (25γρ.) και τις πλάθουμε σε μπαλάκια με μέγεθος καρυδιού. Τα αραδιάζουμε στα ταψιά αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και τους μπήγουμε στο κέντρο από ένα φουντούκι πιέζοντας ελαφρά να πλατύνουν.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και όχι να ροδίσουν πολύ.
- Ξεφουρνίζουμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
- Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και βουτάμε τους κουραμπιέδες έναν έναν στη λιωμένη σοκολάτα. Τους επιστρέφουμε στο ταψί κι αφήνουμε τη σοκολάτα να σταθεροποιηθεί εντελώς πριν μεταφέρουμε τους κουραμπιέδες σε πιατέλα σερβιρίσματος ή σκεύος αποθήκευσης.