Απίστευτα αρωματικά και τραγανά μπισκοτάκια σε χριστουγεννιάτικα σχήματα. Αν τους ανοίξετε τρύπα πριν το ψήσιμο μπορείτε να τους περάσετε κορδελίτσες και να τα κάνετε στολίδια. Σε κάθε περίπτωση είναι τόσο νόστιμα –και να τα τρως και να τα βλέπεις – που θα γίνουν ανάρπαστα. Επιπλέον είναι ένα σούπερ δώρο για τους αγαπημένους σας. Ένα ωραίο κουτί θα χρειαστείτε μόνο.
Υλικά για 70 μπισκότα περίπου
- 250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 100γρ. ζάχαρη άχνη
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 καψουλάκι βανιλίνη ή λίγη τριμμένη βανίλια μπουρμπόν
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ τριμμένο
- λίγο τριμμένο γαρίφαλο
- 2 αβγά
για τη διακόσμηση
- 200γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Ζυγίζετε τα υλικά σας και τα τοποθετείτε όλα μαζί (εκτός από τα αβγά) στον κάδο του μίξερ. Με τους γάντζους ξεκινάτε να ανακατεύετε τα υλικά και όταν πάρετε ένα μείγμα σαν ψίχουλα ρίχνετε πρώτα το πρώτο αβγό και μετά το δεύτερο. Ζυμώνετε λίγο με τα χέρια αλλά προσοχή, όταν λέμε λίγο εννοούμε λίγο. Το πολύ ζύμωμα σκληραίνει τη ζύμη. Τώρα η ζύμη σας είναι μαλακή και εύπλαστη. Αφήστε να ξεκουραστεί και μετά χωρίστε τη σε 4 μέρη.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και στρώνετε ένα κομμάτι λαδόκολλα στον πάγκο σας. Εκεί επάνω ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο. Με κουπ πάτ σε σχήμα αστεριού ή άλλο της επιλογής σας κόβετε μπισκότα και τα τοποθετείτε στη σειρά στο ταψί, αφήνοντας περιθώριο γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
- Τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά. Τα ξεφουρνίζετε κι αφήνετε να κρυώσουν.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε το γλάσο: Κοσκινίζετε την άχνη ζάχαρη και ρίχνετε το χυμό του λεμονιού. Ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να πάρετε μια ζαχαρένια πάστα, όχι πολύ ρευστή για να μπορεί να στέκεται πάνω στα μπισκότα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε μερικές σταγόνες νερό ή άχνη, ανάλογα.
- Μεταφέρετε το γλάσο σε σύριγγα και διακοσμείτε τα μπισκότα σας λεπτά κορδόνια γλάσου ακανόνιστου σχήματος.