Το αντίπαλο δέος του μελομακάρονου, ο ντελικάτος κουραμπιές δηλαδή, θέλει καλό βούτυρο κι ένα ξηρό καρπό να τον απογειώσει. Φέτος αντικατέστησα το αμύγδαλο με φιστίκι Αιγίνης και το ανθόνερο με ροδόνερο. Με μεγάλη επιτυχία οφείλω να πω…
Για 50-60 κομμάτια περίπου
- 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150γρ. φιστίκι τ. Αιγίνης
- 100γρ. ζάχαρη
- 250γρ. βούτυρο LURPAK σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 1 κρόκο αβγού
- 1 σφηνάκι τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
Για το τελείωμα
- ροδόνερο
- 250γρ. ζάχαρη άχνη
- Μερικά τριανταφυλλάκια αποξηραμένα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC και τρίβουμε τα φιστίκια στο μπλέντερ.
- Στο μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο για 5 λεπτά να αφρατέψει. Με το μίξερ σε λειτουργία ρίχνουμε τον κρόκο του αβγού. Διαλύουμε τη σόδα στο τσίπουρο και τα προσθέτουμε στον κάδο. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάμε το μίξερ.
- Ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά από σουρωτήρι ενώ ανακατεύουμε πρώτα με σπάτουλα να ενωθεί το αλεύρι με τα υγρά υλικά και μετά προσθέτουμε το τριμμένο φιστίκι και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι. Η ζύμη σας πρέπει να είναι απαλή και βελούδινη και να πλάθεται εύκολα. Αν είναι πολύ σφιχτή, ραντίζουμε με λίγο ροδόνερο και κάνουμε ένα τελευταίο γρήγορο ζύμωμα.
- Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος δύο επίπεδα ταψιά. Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθουμε μπαλίτσες τις οποίες μετά πιέζουμε ελαφρά να πλατύνουν και αραδιάζουμε στα ταψιά. Αν θέλουμε κάνουμε στο κέντρο ένα βαθούλωμα πιέζοντας ελαφρά με το δάχτυλο.
- Ψήνουμε τους κουραμπιέδες στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα και όχι να ροδίσουν πολύ.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τα κουραμπιεδάκια μας να κρυώσουν εντελώς πριν τα μετακινήσουμε από το ταψί.
- Βάζουμε το ροδόνερο σε βαποριζατέρ και ψεκάζουμε ελαφρά τους κουραμπιέδες.
- Κοσκινίζουμε την ζάχαρη άχνη σε ένα βαθύ μπολ. Βάζουμε λίγα κουραμπιεδάκια μέσα και ύστερα τα παίρνουμε ένα ένα με τα δυο χέρια και τα δουλεύουμε λίγο να σκεπαστούν καλά με τη ζάχαρη.
- Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος πασπαλίζοντας πάλι με ζάχαρη άχνη μία μία τις στρώσεις και με τριμμένα τριανταφυλλάκια.
Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak®
1 comment
.