Πεντανόστιμα κούκις που μοσχοβολάνε βούτυρο. Ό,τι πρέπει για το σχολείο ή το γραφείο, συνοδευτικά για τον καφέ ή το τσάι για κάθε μικρή λιγούρα της ημέρας.
Υλικά για 33-35 κομμάτια περίπου
- 200γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 300γρ. ζάχαρη καστανή
- 2 αβγά μεγάλα
- 380γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι κι ένα λεμόνι
- 1 βανιλίνη
- 125γρ. ξηρούς καρπούς ανάμεικτους (φουντούκια, καρύδια, αμύγδαλα) χοντροκοπανισμένα
- 125γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη ή σταγόνες (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη και το ξύσμα του λεμονιού και του πορτοκαλιού να αφρατέψουν. Στο μεταξύ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ και τη βανιλίνη.
- Προσθέτουμε τα αβγά κι αφού ενσωματωθούν ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ αφού κρατήσουμε 2 κουταλιές στην άκρη. Χτυπάμε λίγο ακόμη να γίνει ομοιογενής η ζύμη.
- Στο τέλος ανακατεύουμε τη σοκολάτα με τους ξηρούς καρπούς, τις δυο κουταλιές αλεύρι και την σοκολάτα και τα ενσωματώνουμε στη ζύμη ζυμώνοντας ελαφρά με το χέρι. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 10-15 λεπτά να σφίξει για να δουλεύεται πιο εύκολα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190οC στον αέρα ή στους 200οC στις αντιστάσεις.
- Ύστερα βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο κόβουμε ποσότητα ίση με 30γρ. περίπου και πλάθουμε μπαλίτσες. Τις πατάμε λίγο με το χέρι να πλατύνουν ελαφρά και τις αραδιάζουμε σε ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος αφήνοντας σημαντική απόσταση μεταξύ τους γιατί θα πλατύνουν στο ψήσιμο.
- Γεμίζουμε 2 ή 3 ταψιά και ψήνουμε τα cookies (ένα ένα τα ταψιά) για 15 λεπτά, όχι παραπάνω γιατί θα σκληρύνουν.
- Βγάζουμε από το φούρνο τα cookies και αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα μετακινήσουμε από το ταψί. Όχι πριν κρυώσουν εντελώς γιατί θα διαλυθούν.
2 comments
Αγαπητή sweetly,
Αφηνεις 2 κουταλιές από το αλεύρι στην άκρη όπως γράφεις στην εκτέλεση, αλλά δεν μας λες, το βάζεις σε 2ο χρόνο, αν το σηκώσει η ζύμη ?
Ευχαριστώ για την απάντηση
Έχεις δίκιο, το συμπλήρωσα, συγνώμη για την παράλειψη. πάει στους ξηρούς καρπούς.