Αν πριν ένα χρόνο μου έλεγες πως θα έφτιαχνα μπριάμ με τα λαχανικά του κήπου μου θα γελούσαν κι οι πέτρες κι εγώ μαζί τους. Τώρα δεν γελάω, μόνο ανάβω το φούρνο στο 200 και κόβω τα λαχανικά που μάζεψα από το μποστάνι μου στο Προμύρι. Τίποτα δεν θα γινόταν χωρίς καλούς φίλους και κυρίως τον Κώστα Αγριγιάννη και τα χρυσά του χέρια. Και τώρα ετοιμάζομαι να φτιάξω το πιο νόστιμο μπριάμ της ζωής μου!
Υλικά για 4 άτομα:
- 1 κρεμμύδι, σε μέτριες φέτες
- 1 ντομάτα, σε χοντρές φέτες
- 2 μελιτζάνες, σε μέτριες φέτες
- 2-3 κολοκυθάκια, σε μέτριες φέτες
- 2 πατάτες ή γλυκοπατάτες σε μέτριες φέτες
- 1 πιπεριά, σε μέτριες φέτες
- 1 -2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο ή σε φέτες
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη
- 1 ντομάτα ξυσμένη στον τρίφτη
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 60ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- λίγη φέτα τριμμένη (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC στο αέρα και στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα λαχανικά όπως περιγράφεται στα υλικά, φροντίζοντας να είναι όμοιου πάχους οι φέτες για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Βάζουμε τα λαχανικά μας στο ταψί όπως είναι κομμένα σε ένα στρώμα περίπου 2 δάχτυλα, όχι περισσότερο. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη και το μισό μαϊντανό. Περιχύνουμε με την ξυσμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, το περισσότερο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Ψήνουμε για 40 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ανακατεύουμε απαλά και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε το φαγητό ανοιχτό για άλλα 30 λεπτά περίπου.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και πασπαλίζουμε με τη φέτα και τον υπόλοιπο μαϊντανό. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για λίγο εκτός φούρνου και να πέσει η θερμοκρασία του πριν σερβίρουμε.