Δεν ξέρω τι με πιάνει ώρες ώρες και παντρεύω μεταξύ τους συνταγές που αγαπώ. Tα καραμελωμένα μήλα ας πούμε για το οποία τρελαίνομαι, αυτήν τη φορά αντί να τα κάνω tarte tatin τα έκανα γαρνιτούρα σε μια σαρλότ σοκολάτας.
Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε μια γκανάζ σοκολάτας, κόκκινα φρούτα και τη σάλτσα τους, καραμελωμένα αχλάδια. Προσωπικά τα καραμελωμένα μήλα τα βρήκα εξαιρετικά!
Υλικά για 8-12 άτομα
- 7γρ. ζελατίνη (3 ½ μικρά φύλλα)
- 250γρ. γάλα
- 3 κρόκοι αβγών
- 60γρ. ζάχαρη
- 175γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 300γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 ½ πακέτο σαβαγιάρ
Για τη γέμιση και το σερβίρισμα
- 5 κόκκινα μήλα αφράτα καθαρισμένα και κομμένα στα 4
- 250γρ. ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας γλυκόζη
- 4 κουτ. σούπας νερό
- 100γρ. κρέμα γάλακτος Arla
- 50γρ. βούτυρο Lurpak σε κομματάκια
- 1 καλή πρέζα χοντρό αλάτι
Εκτέλεση
- Μαλακώνουμε τις ζελατίνες σε νερό από τη βρύση. Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση. Την ίδια ώρα μέσα σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
- Όταν πάρει βράση το γάλα το ρίχνουμε σταδιακά στους χτυπημένους κρόκους ανακατεύοντας να ομογενοποιηθούν. Επιστρέφουμε το μίγμα στην κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα μέχρι να φθάσει στους 85οC. Πρακτικά πρέπει η κρέμα να πήξει ελαφρά και όταν βουτάmε μέσα ένα κουτάλι να μπορεί η κρέμα να στέκεται στο πίσω μέρος του κουταλιού και όταν χαράζουμε με το δάχτυλο ένα δρόμο, να μπορεί να μένει ανοιχτός.
- Ανακατεύουμε μέσα στη ζεστή κρέμα την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και την μαλακωμένη ζελατίνη να λιώσουν εντελώς και περνάμε το μείγμα από σήτα για τυχόν γρομπαλάκια.
- Αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και χτυπάμε με μίξερ χειρός την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή σαν γιαούρτι. Την ενσωματώνουμε στο μίγμα, ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις. Αφήνουμε τη μπαβαρουάζ στο ψυγείο.
- Ντύνουμε με πλαστική μεμβράνη τον πάτο και τα πλαϊνά μιας φόρμας βαθιάς (ειδικής για σαρλότ) ή ενός στενού κατσαρολιού χωρίς καμπύλες, αν δεν έχουμε. Τοποθετούμε τα σαβαγιάρ στον πάτο και σε όλη την περιφέρεια της φόρμας ή της κατσαρόλας, το ένα δίπλα στο άλλο.
- Ρίχνουμε μέσα τη μισή μπαβαρουάζ και καλύπτουμε την επιφάνειά της με μια στρώση από σαβαγιάρ. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη μπαβαρουάζ από πάνω και καλύπτουμε την επιφάνεια με σαβαγιάρ. Αφήνουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 6 ώρες τουλάχιστον να πήξει η κρέμα και να σταθεροποιηθεί η σαρλότ.
- Για τα καραμελωμένα μήλα: Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη σε ένα τηγάνι και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσει σιγά σιγά. Τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα τη ζεστή κρέμα, το βούτυρο και το χοντρό αλάτι ανακατεύοντας ζωηρά με σύρμα.
- Τότε προσθέτουμε μέσα στην καραμέλα τα μήλα και επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά. Μαγειρεύουμε τα μήλα σε πιο χαμηλή φωτιά για 5-6 λεπτά και γυρνώντας τα στο ενδιάμεσο μια φορά τουλάχιστον κι αφήνουμε το τηγάνι στην άκρη να κρυώσουν τα μήλα.
- Ξεφορμάρουμε την σαρλότ σε πιατέλα σερβιρίσματος, αφαιρούμε την μεμβράνη και διακοσμούμε με τα καραμελωμένα μήλα. Σερβίρουμε αμέσως!