Φέτος τους κουραμπιέδες μου τους έφτιαξα με αγελαδινό βούτυρο που λαμπικάρισα πριν τη χρήση κι άφησα ολόκληρα τα αμύγδαλα. Αφαίρεσα από την κλασική συνταγή λίγη ζάχαρη, πρόσθεσα αλάτι και τους αρωμάτισα με μαστίχα. Τους μισούς τους ζαχάρωσα τους άλλους τους άφησα γυμνούς και υπέροχους όπως τους έβγαλε ο φούρνος μου. Τους απόλαυσα περισσότερο από ποτέ!
Υλικά για 36-38 κομμάτια
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 500γρ. βούτυρο Lurpak λαμπικαρισμένο (380γρ. καθαρό βάρος)
- 2 κρόκους αβγών
- 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας
- 1 κουτ. γλυκού κοφτό μαγειρική σόδα
- ½ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
- 150γρ. αμύγδαλα ολόκληρα
Για την επικάλυψη
- λικέρ μαστίχα
- 300γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Αποβραδίς λαμπικάρουμε το βούτυρο. Δες παρακάτω αναλυτικά τη διαδικασία. Την επόμενη μέρα αφήνουμε το λαμπικαρισμένο βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC και ψήνουμε τα αμύγδαλα για 10 λεπτά.
- Στο μεταξύ προσαρμόζουμε στο μίξερ το σύρμα και χτυπάμε το βούτυρο για 5 λεπτά να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για 7-8 λεπτά ακόμη να φτιάξουμε μια αέρινη λευκή κρέμα.
- Με το μίξερ σε λειτουργία προσθέτουμε τους κρόκους. Διαλύουμε τη σόδα στο λικέρ και τα προσθέτουμε μαζί με την κοπανισμένη μαστίχα και το αλάτι.
- Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και αλλάζουμε το σύρμα με τους γάντζους. Ξεκινάμε να ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινίζοντάς το σιγά σιγά από σουρωτήρι μέχρι να πάρουμε ομοιογενή ζύμη.
- Τέλος προσθέτουμε τα ψημένα αμύγδαλα και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι. Η ζύμη σας πρέπει να είναι απαλή και βελούδινη και να πλάθεται εύκολα.
- Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος δύο επίπεδα ταψιά. Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης (28-30γρ.) φροντίζοντας να περιλαμβάνονται 2-3 αμύγδαλα σε κάθε κομμάτι και τις πλάθουμε σε μπαλάκια με μέγεθος καρυδιού.
- Αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες στα ταψιά αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και πιέζοντας ελαφρά να πλατύνουν.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα απαλό χρυσαφί χρώμα και όχι να ροδίσουν πολύ.
- Ξεφουρνίζουμε τους κουραμπιέδες και αφήνετε να κρυώσουν. Μην προσπαθήσετε να τους μετακινήσετε από το ταψί αν δεν κρυώσουν εντελώς γιατί θα διαλυθούν.
- Αν θέλουμε να ζαχαρώσουμε του κουραμπιέδες, βάζουμε λικέρ μαστίχα σε βαποριζατέρ και τους ψεκάζουμε ελαφρά. Ύστερα τους κυλάμε λίγους λίγους σε ένα μπολ με άχνη ζάχαρη δουλεύοντάς τους και με τα δυο χέρια ώστε να σκεπαστούν παντού.
- Τους αραδιάζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος σε στρώσεις πασπαλίζοντας την κάθε μία με ζάχαρη άχνη.
Πώς λαμπικάρουμε βούτυρο (κλαριφιέ): Το κόβουμε σε κυβάκια και το βάζουμε σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά να λιώσει, αφαιρώντας αφρούς και τυχόν στερεά στοιχεία που ανεβαίνουν στην επιφάνειά του, προσεκτικά με ένα κουτάλι. Μεταφέρουμε το τελικό αποτέλεσμα σε μπολ και το αφήνουμε να ηρεμήσει και να κρυώσει. Το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλύτερα. Παίρνουμε όλο το βούτυρο που θα ανέβει στην επιφάνεια και αφήνουμε στην άκρη το υγρό που θα μείνει από κάτω. Δεν το πετάμε, το διατηρούμε στο ψυγείο και το προσθέτουμε σε μια κρέμα ζαχαροπλαστικής ή στο επόμενο κέικ που θα φτιάξουμε.