Ανατολίτικα σιροπιαστά γλυκίσματα με ρίζες από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας που στην Ελλάδα έφεραν οι Πόντιοι και οι Κωνσταντινοπολίτες.
Θα μπορούσαμε να τα πούμε κι ανατολίτικα μελομακάρονα όμως αυτά τα ημισιροπιαστά γεμιστά μπισκότα είναι πραγματικά ξεχωριστά. Είναι κάπως πιο παχουλά από τα μελομακάρονα, έχουν τριγωνικό σχήμα και ανάγλυφη επιφάνεια. Ισλί στα τούρκικα θα πει δουλεμένος γιατί η όλη διαδικασία παρασκευής της ζύμης, του πλασίματος, του γεμίσματος και του ιδιαίτερου κεντήματός τους γίνεται στο χέρι. Για το κέντημά τους χρησιμοποιείται ειδικό τσιμπιδάκι με μεγάλες μύτες και αυτός ήταν ο μόνος λόγος που δεν τα είχα φτιάξει τόσο καιρό. Ήθελα να το αποκτήσω πρώτα. Τελικά δεν κρατήθηκα και τα κέντησα με την τσιμπίδα που καθαρίζουμε τα κόκκαλα των ψαριών. Μια χαρά έκανα τη δουλειά μου κι έτσι. Πριν σας δώσω τη συνταγή όμως θέλω να σας πω για την ιδιαίτερη σχέση που έχω με αυτά τα γλυκά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.
Η θεία Ελένη η αδερφή του παππού μου του Αλέκου ήταν από την Πόλη και έφτιαχνε ισλί Χριστούγεννα και Πάσχα. Νομίζω πως τα έκανε πότε νηστίσιμα και πότε αρτύσιμα με βούτυρο. Το σίγουρο είναι πως όποτε πηγαίναμε στο σπίτι της στην Νέα Φιλαδέλφεια δεν έβλεπα την ώρα να βγάλει τη μαγική πιατέλα με τα θεϊκά ισλί της γιατί αν δεν προλάβαινα να κεραστώ, θα τα ξαναέβλεπα του χρόνου πρώτα ο Θεός. Ούτε η γιαγιά, ούτε η μαμά μου τα έφτιαξαν ποτέ, αφού για ένα παράξενο λόγο, όποτε της ζητούσαν τη συνταγή άλλαζε κουβέντα. Μέσα στα χρόνια δοκίμασα διάφορες συνταγές και κατέληξα σε αυτή που είναι ό,τι πιο κοντινό στα ισλί της θείας Ελένης. Ιδού λοιπόν η συνταγή χωρίς κρυμμένα μυστικά και με πολλή αγάπη. Καλά Χριστούγεννα να έχουμε!
Υλικά για 45 κομμάτια περίπου:
- 900γρ. αλεύρι μαλακό
- 1 κουτ. γλυκού κοφτή μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- 40γρ. ζάχαρη
- 500γρ. βούτυρο Lurpak
- 125γρ. νερό
- 1 κουτ. γλυκού κοφτή σόδα
- 125γρ. χυμό πορτοκαλιού
Για τη γέμιση
- 250γρ. καρυδόψιχα κοπανισμένη
- 1 κουτ. σούπας κανέλα
- Λίγο τριμμένο γαρίφαλο
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
Για το σιρόπι
- 500γρ. ζάχαρη
- 400γρ. νερό
- ½ ξύλο κανέλας
- Χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
- Βάζετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι πάνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει, χωρίς να αφήσετε να πάρει βράση.
- Στο μεταξύ κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και το ανακατεύετε με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη βανιλίνη και τη ζάχαρη.
- Ρίχνετε το λιωμένο και καυτό βούτυρο στο αλεύρι, προσθέτετε το νερό, το χυμό του πορτοκαλιού αφού διαλύσετε μέσα τη σόδα και ανακατεύετε στην αρχή με μια ξύλινη κουτάλα και στο τέλος κάνετε ένα γρήγορα ζύμωμα με το χέρι. Όταν ενωθούν τα υλικά, αφήνετε τη ζύμη στην άκρη να ξεκουραστεί και να κρυώσει.
- Ετοιμάζετε τη γέμιση ανακατεύοντας σε ένα μπολ το κοπανισμένο καρύδι με τη ζάχαρη και την κανέλα. Στρώνετε 2 ταψιά με χαρτί ψησίματος και προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC στον αέρα.
- Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης (33-35γρ. περίπου) και την πλάθετε σε μπαλάκι. Με το πίσω μέρος της παλάμης του ενός χεριού την πατάτε πάνω στην άλλη να πλατύνει και στο τέλος τη δουλεύετε με τα δάχτυλα και των δύο χεριών για να ανοίξει σε λεπτό δίσκο.
- Παίρνετε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση και την τοποθετείτε στο κέντρο του δίσκου τον οποίο έχετε κάνει μέσα στη χούφτα του ενός χεριού σας σαν κούπα. Με τα δυο δάχτυλα του άλλου χεριού τσιμπάτε το δίσκο από πάνω και σχηματίζετε την κορυφή ενός ισοσκελούς τριγώνου. Παίρνετε το κάτω μέρος του δίσκου και το φέρνετε προς τα πάνω σχηματίζοντας έτσι το κάτω μέρος του τριγώνου. Πιέζετε τη ζύμη να κολλήσει και να κλείσει μέσα της καλά τη γέμιση.
- Τοποθετείτε τα ισλί το ένα δίπλα στο άλλο αφήνοντας περιθώριο μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο. Συνεχίζετε να δημιουργείτε με τον ίδιο τρόπο τρίγωνα μέχρι να τελειώσετε τα μισά υλικά σας.
- Όταν γεμίσετε το πρώτο ταψί παίρνετε το ειδικό τσιμπικάκι και τσιμπάτε τα ισλί σχηματίζοντας ανάγλυφα σχέδια στην επιφάνειά τους. Ψήνετε το πρώτο ταψί για 25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν τα ισλί απαλό χρυσαφί χρώμα.
- Στο μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ή σε τηγάνι για 5 λεπτά και το τραβάτε από τη φωτιά.
- Όταν βγάλετε τα ισλί από το φούρνο τα βουτάτε λίγα λίγα μετά από 1 λεπτό στο ζεστό σιρόπι. Στο μισό λεπτό τα γυρίζετε και από την άλλη και μετά από λίγο τα βγάζετε σε σχάρα να στραγγίσουν. Αφήνετε να κρυώσουν πριν τα μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Σημείωση: Είναι πιο πρακτικό να πλάσετε πρώτα τη μισή ζύμη σε δίσκους τους οποίους στη συνέχεια θα γεμίσετε με καρύδι και θα διπλώσετε σε τρίγωνα για να τα ψήσετε. Όσο ψήνεται το πρώτο ταψί εσείς θα ετοιμάζετε το δεύτερο.
Το καλό γλυκό αξίζει Lurpak