Αυτά τα scones δεν είναι γλυκά, αλλά αλμυρά και τρελαίνουν κόσμο. Δεν είναι ούτε μπισκότα, ούτε κεκάκια. Τραγανά εξωτερικά αλλά με μια ζουμερή καρδιά εσωτερικά, είναι κάπου στο ενδιάμεσο και παράλληλα το τέλειο σνακ για το σπίτι, το σχολείο και το γραφείο. Αν αποφασίσετε να τα σερβίρετε με φρέσκο τυρί κρέμα, ντοματίνια και φύλλα βασιλικού θα πιάσουν πρώτη θέση στον μπουφέ ή θα γίνουν η καλύτερη συντροφιά σε δροσερό λευκό κρασί ή μπίρα. Το λεμόνι και το τυρί τους δίνει ξεχωριστό χαρακτήρα, ο βασιλικός και το δεντρολίβανο τους φρέσκο άρωμα. Η λιαστή ντομάτα που χρησιμοποίησα είναι σπιτική φτιαγμένη στο φούρνο. Εσείς αγοράστε την έτοιμη. Αν είναι σε λάδι χρειάζεται καλό στράγγισμα. Αν είναι χωρίς λάδι, μουλιάστε τη για λίγο σε νερό.
Υλικά για 18 κομμάτια
- 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον
- 1 κουτ. γλυκού baking powder
- 1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 100γρ. βούτυρο Lurpak παγωμένο
- 200γρ. Mozzarella Arla τριμμένη
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 60γρ. χυμό λεμονιού φρεσκοστυμμένο
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 200γρ. γιαούρτι
- 1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια δεντρολίβανου ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
- 5-6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
Για το ψήσιμο:
- 1 αβγό χτυπημένο με λίγο γάλα
Για τη διακόσμηση
- Φρέσκο τυρί κρέμα Arla
- Φύλλα βασιλικού
- Λιαστές ντομάτες ή φρέσκα ντοματίνια κομμένα στη μέση
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το βούτυρο τριμμένο στον τρίφτη και με τα δάχτυλα τρίβουμε να ενωθεί με το αλεύρι και να γίνουν μαζί σαν άμμος βρεγμένη.
- Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, τη σόδα διαλυμένη στο χυμό του λεμονιού, το γιαούρτι, το δεντρολίβανο, το βασιλικό, τη λιαστή ντομάτα και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
- Τέλος τη δουλεύουμε λίγο με το χέρι να γίνει εύπλαστη και να μην κολλάει και τη μεταφέρουμε με αλευρωμένο πάγκο. Την αλευρώνουμε και από πάνω. Με τα χέρια μας αρχικά και με τη βοήθεια πλάστη στη συνέχεια, την ανοίγουμε σε στρογγυλό χοντρό φύλλο πάχους δύο δαχτύλων περίπου.
- Με κουπ πατ διαμ. 5εκ. κόβουμε στρογγυλά κομμάτια και τα μεταφέρουμε σε ταψί βουτυρωμένο ή στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνειά τους με το μείγμα αβγού και γάλακτος.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από πάνω.