Αγαπημένο φαγητό το χταπόδι, ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας είναι ότι και το κρέας στο κυριακάτικο τραπέζι. Εδώ είναι μαγειρεμένο με πατάτες για να χορτάσει πολλούς. Το μυστικό του κρύβεται στο αργό μαγείρεμα χωρίς επιπλέον υγρά, μόνο με τα ζουμιά του χταποδιού. Ο αστεροειδής γλυκάνισος του δίνει ιδιαίτερο άρωμα και γλύκα. Προσέξτε πώς θα κόψετε τις πατάτες, πρέπει να είναι σε μεγαλούτσικα κομμάτια ώστε να μην λιώσουν μέχρι να μαγειρευτεί το χταπόδι. Και μην το παρακάνετε με τον πελτέ, μια κουταλιά της σούπας είναι αρκετή.
Υλικά για 4-5 άτομα:
- 1 χταπόδι γύρω στο 1,5 κιλό ή 2 μικρότερα
- 1,5 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
- ¾ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε λίγο νερό
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 1 κουτ. γλυκού πιπέρια διάφορα σε κόκκους (μαύρο, άσπρο, πράσινο, ροζ)
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη ή μαντζουράνα
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε το χταπόδι αφαιρώντας το περιεχόμενο της κουκούλας του και το δόντι. Το ξεπλένετε. Ετοιμάζετε και τις πατάτες, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
- Βάζετε σε δυνατή φωτιά μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο να κάψει καλά. Τοποθετείτε μέσα στην κατσαρόλα το χταπόδι, σκεπάζετε με το καπάκι και μετά από 1 λεπτό χαμηλώνετε τη φωτιά στο μισό. Αφήνετε το χταπόδι να βγάλει τα ζουμιά του και να βράσει μέσα σε αυτά για μισή ώρα περίπου. Δεν προσθέτετε καθόλου νερό στο χταπόδι, αλλά προσοχή να είναι χαμηλά η φωτιά, να υπάρχει χαμηλός βρασμός και η κατσαρόλα, να είναι σκεπασμένη.
- Αφαιρείτε το χταπόδι από την κατσαρόλα και κρατάτε το ζουμί του χταποδιού σε ένα μπολ. Κόβετε το χταπόδι σε μικρότερα κομμάτια.
- Βάζετε στην κατσαρόλα το μισό φλιτζάνι λάδι και δυναμώνετε τη φωτιά. Ρίχνετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
- Προσθέτετε στην κατσαρόλα το κομμένο χταπόδι και αφού το ανακατέψετε μαζί με τα κρεμμύδια για 1 λεπτό ακόμη, σβήνετε με το κρασί και ρίχνετε τον αστεροειδή γλυκάνισο και το δαφνόφυλλο. Σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά κι αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 15 λεπτά ακόμη και να μαλακώσει λίγο ακόμη. Δεν προσθέτετε αλάτι.
- Μέσα σε ένα μπολ αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με ρίγανη τις πατάτες. Ανακατεύετε καλά και ρίχνετε τις πατάτες στην κατσαρόλα. Προσθέτετε το ζουμί του χταποδιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό. Κουνάτε την κατσαρόλα, ανακατεύετε ελαφρά με κουτάλα και δυναμώνετε τη φωτιά.
- Όταν έρθει το φαγητό πάλι σε βρασμό, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μελώσουν οι πατάτες, να μαγειρευτεί πολύ καλά το χταπόδι και να δέσει όμορφα η σάλτσα του φαγητού. Νερό θα προσθέσετε μόνο αν είναι απαραίτητο. Το πιο σημαντικό είναι να σιγοβράζει ώστε να μαγειρευτεί με τους δικούς του ζωμούς.
- Δοκιμάζετε το φαγητό και αν χρειάζεται, προσθέτετε επιπλέον αλατοπίπερο πριν σβήσετε τη φωτιά. Στο τέλος ανακατεύετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.