Παραδοσιακή συνταγή της Μεσσηνίας και της Μάνης που τη βρίσκεις σε κάθε φούρνο και παραδοσιακό μπακάλικο της περιοχής. Η αλήθεια είναι ότι από τότε που τα πρωτοδοκίμασα, έχω δημιουργήσει σχέση λατρείας με αυτά τα τηγανιτά κουλουράκια από ζύμη ψωμιού. Ταιριάζουν απόλυτα τόσο με πικάντικο κεφαλοτύρι ή φέτα κι ένα ποτήρι κρασί όσο και με ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ. Φέτος το καλοκαίρι στη Μάνη ανανέωσα τους όρκους λατρείας μαζί τους κι υποσχέθηκα να τα φτιάξω και στο σπίτι. Η υπόσχεση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία κι έχω να σας πω πως τελικά είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ότι νόμιζα. Έγιναν τέλεια και δεν τράβηξαν καθόλου λάδι.
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο καλά ζεσταμένο
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 25γρ. φρέσκια
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- χλιαρό νερό
- λάδι για το τηγάνισμα (εγώ χρησιμοποίησα ελαιόλαδο αναμειγμένο με ηλιέλαιο)
Εκτέλεση
- Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό, ανακατεύουμε μέσα και λίγο από το αλεύρι να γίνει ένας μέτριας πυκνότητας χυλός κι αφήνουμε να αφρίσει και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι μέσα σε ευρύχωρο μπολ και το περιχύνουμε με το ζεσταμένο λάδι.
- Ανακατεύουμε στην αρχή με κουτάλα ξύλινη για να μην καούμε κι αφού κρυώσει λίγο το λάδι, το τρίβουμε με το αλεύρι μέχρι να φτιάξουμε μια τριφτή ζύμη.
- Προσθέτουμε στο μίγμα του αλευριού την ενεργοποιημένη μαγιά και ζυμώνουμε. προσθέτοντας σταδιακά όσο χλιαρό νερό χρειαστεί ακόμα μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
- Σκεπάζουμε το μπολ με σελοφάν ή βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου σε ζεστό μέρος και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Τη βγάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο και την ξαναζυμώνουμε. Ύστερα την κόβουμε σε μπαλάκια που πλάθουμε σε λεπτά κορδόνια. Αν είναι μακριά τα κόβουμε στα 2 ή στα 3 και τα διπλώνουμε ακουμπώντας ή πλέκοντας τη μια άκρη πάνω στην άλλη.
- Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο και ηλιέλαιο σε ένα κατσαρόλι και μόλις ζεσταθεί καλά τηγανίζουμε τα λαλάγγια σε δόσεις μέχρι να γίνουν χρυσά από όλες τις πλευρές, γυρίζοντάς τα όποτε χρειάζεται. Αποφεύγουμε να γεμίζουμε πολύ την κατσαρόλα για να υπάρχει χώρος και να μην κολλάνε μεταξύ τους τα λαλάγγια.
- Τα βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να στραγγίζουν το λάδι τους. Αφού κρυώσουν μεταφέρουμε τα λαλάγγια σε σκεύος πλαστικό, πήλινο ή μεταλλικό. Διατηρούνται για καιρό.