Είχα ταλαιπωρήσει τόσο πολύ την καημένη τη γιαγιά μου με τις αγκινάρες όταν ήμουν μικρή. Με κυνηγούσε από πίσω με το πιάτο και παρακαλούσε να φάω έστω μια μπουκιά. Τίποτα εγώ, ανένδοτη. «Δεν θέλω!» η μόνιμη απάντησή μου. Και τις μαγείρευε τόσο νόστιμα! Πόσο λάθος έκανα… Σήμερα δεν χορταίνω να τρώω αυτό το αγαπημένο ανοιξιάτικο πιάτο. Και νομίζω δεν θα χορτάσω ποτέ.
Υλικά για 4 άτομα
- 6 αγκινάρες κομμένες στη μέση
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, χοντροκομμένα
- 2 καρότα σε χοντρές ροδέλες
- 1 ποτηράκι κρασί λευκό ξηρό
- 500γρ. αρακά
- 1 μικρό ματσάκι άνηθο
- 1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τις αγκινάρες. Δες τον τρόπο εδώ.
- Σε μια φαρδιά, χαμηλή κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις αγκινάρες, τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα κρεμμυδάκια. Μόλις μαραθούν, πασπαλίζετε με το αλεύρι, ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί.
- Αφήνετε να εξατμιστεί το οινόπνευμα και ρίχνετε τον αρακά. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά μόλις πάρει βράση το φαγητό, σκεπάζετε και σιγομαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνετε τον άνηθο, το χυμό και το ξύσμα από λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Είναι πιο νόστιμο σε θερμοκρασία δωματίου.