Ριζότο γαρίδας με αρώματα ούζου, λεμονιού και καλοκαιριού. Όσοι αγαπάμε τις γαρίδες, τότε το ριζότο μαγειρεμένο μαζί τους είναι ένα από τα αγαπημένα μας πιάτα. Για να πετύχει επιλέγουμε το κατάλληλο ρύζι, καλής ποιότητας υλικά, φτιάχνουμε το δικό μας ζωμό και δίνουμε στο φαγητό μας το χρόνο που απαιτεί κι όλη μας την προσοχή. Θυμηθείτε πως το ριζότο χρειάζεται γύρω στα 20 λεπτά να μαγειρευτεί, χωρίς να υπολογίσουμε το χρόνο που θέλουμε για προετοιμασία και ζωμό. Όλη αυτή την ώρα μας θέλει από πάνω του, να ανακατεύουμε συχνά, να προσθέτουμε σταδιακά το ζωμό, όσο χρειάζεται να μαγειρευτεί ο κόκκος του ρυζιού αλ ντέντε και να παραμείνει ζουμερό και έτσι ζουμερό να σερβιριστεί. Γιατί μετά από λίγα λεπτά το ρύζι τραβάει το ζωμό και μοιάζει με πιλάφι.
Υλικά για 4 άτομα
- 400γρ. ρύζι για ριζότο (ιταλικό αρμπόριο ή καρναρόλι ή ελληνική καρολίνα)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι σε φέτες
- 1 καρότο σε χοντρές ροδέλες
- 60γρ. βούτυρο lurpak
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα (το λευκό μέρος ψιλοκομμένο)
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 1 ντομάτα ξυσμένη στον τρίφτη
- 150ml κρασί λευκό ή ροζέ
- 50ml ούζο ή τσίπουρο με γλυκάνισο
- 200ml ζωμό γαρίδας
- 12-15 γαρίδες Νο 2 καθαρισμένες από κεφάλια, κελύφη και το εντεράκι της πλάτης
- 50γρ. φρέσκο τυρί κρέμα arla
- 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμός)
- 10 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τις γαρίδες από κεφάλια και κελύφη και αφαιρείτε προσεκτικά με μαχαιράκι το εντεράκι της πλάτης.
- Με τα κεφάλια και τα κελύφη των γαρίδων ετοιμάζετε ένα ζωμό: Τα σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι και το καρότο και αφού αλλάξουν χρώμα τα κεφάλια, προσθέτετε 1½ λίτρο νερό.
- Βράζετε για μισή ώρα τουλάχιστον και σουρώνετε το ζωμό πιέζοντας έντονα τα κελύφη των γαρίδων και τα λαχανικά στο σουρωτήρι, ώστε να βγάλουν όλη την ουσία τους.
- Βάζετε μια ρηχή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμυδάκι στο μισό βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και να ξανθύνει. Προσθέτετε το ρύζι και σοτάρετε για 2 λεπτά περίπου να γυαλίσει.
- Σβήνετε με το κρασί και το ούζο ή το τσίπουρο και αφήνετε να εξατμιστεί τα οινόπντυμα πριν προσθέσετε το σκόρδο, την ξυσμένη ντομάτα και μια ποσότητα από το ζωμό ώστε να καλύψει το ρύζι. Αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε για λίγο και αφήνετε να απορροφήσει το ρύζι το ζωμό.
- Συνεχίζετε να προσθέτετε σταδιακά ζωμό και να ανακατεύετε μέχρι το ρύζι να μαγειρευτεί al dente και να χυλώσει το ριζότο. 2-3 λεπτά πριν σβήσετε τη φωτιά προσθέτετε τις γαρίδες.
- Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε το χυμό λεμονιού, το τυρί κρέμα και το υπόλοιπο βούτυρο. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και «ξεκουράζετε» το ριζότο για 2-3 λεπτά.
- Ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα και σερβίρετε αμέσως διακοσμώντας με ξύσμα λεμονιού!
Το καλό φαγητό αξίζει lurpak