Εγώ χρησιμοποίησα πορτοκαλί παντζάρια, ρέβες, παστινάκι, κόκκινα καρότα, μοβ και μαύρα γογγύλια, όλα από το Βιολογικό Αγρόκτημα ΕΥ ΖΗΝ και τα έψησα στο φούρνο μόνο με αλάτι και μερικές σταγόνες έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Εδώ τα συνοδεύω με γκρεμολάτα, την υπέροχη ωμή σάλτσα με την οποία συνοδεύουν οι Ιταλοί το οσομπούκο, αλλά ταιριάζει γάντι και με τα λαχανικά μου. Εσείς χρησιμοποιήστε όποια λαχανικά αγαπάτε.
Για τα λαχανικά
- 2-3 καρότα κόκκινα ή πορτοκαλί
- 2 ρέβες λευκές
- 2 παντζάρια πορτοκαλί ή μοβ
- 2-3 ρίζες παστινάκι
- 1 μοβ γογγύλι
- 2 μαύρα γογγύλια
- 1 μπολ λαχανάκια Βρυξελλών
- Αλάτι
- Λίγο ελαιόλαδο
Για τη γκρεμολάτα
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 λεμόνι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Αν είναι βιολογικά τα λαχανικά μας τα πλένουμε και τα τρίβουμε καλά με βούρτσα ή με σκληρό σφουγγαράκι. Δεν τα καθαρίζουμε, απλώς απομακρύνουμε τις ρίζες και τα σκληρά σημεία.
- Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220οC.
- Κόβουμε τα καρότα και το παστινάκι στη μέση, τα γογγύλια, τις ρέβες και τα παντζάρια στα 4 ή στα 2 ανάλογα το μέγεθός τους και τα αραδιάζουμε σε ταψί. Ανάμεσά τους τοποθετούμε τα λαχανάκια Βρυξελλών.
- Αλατίζουμε, ραντίζουμε με σταγόνες από ελαιόλαδο και ψήνουμε για 40-50 λεπτά περίπου, μέχρι να μαυρίσουν τα λαχανάκια και να μαλακώσουν όλες οι ρίζες.
- Κόβουμε τον μαϊντανό σε μικρά κομμάτια και το ρίχνουμε σε multi. Παίρνουμε με peeler την επιδερμίδα από το λεμόνι και τα προσθέτουμε στο multi. Προσθέτουμε το σκόρδο, το χυμό από το μισό λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και πολτοποιούμε. Δοκιμάζουμε τη γεύση και συμπληρώνουμε αν είναι απαραίτητο, επιπλέον αλάτι, λάδι, λεμόνι κλπ.
- Σβήνουμε το φούρνο κι αφήνουμε μέσα τα λαχανικά για 10 λεπτά ακόμη. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει
- Καθαρίζουμε τη φλούδα των λαχανικών και αν θέλουμε τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Τα σερβίρουμε σε πιατέλα προσθέτοντας επιπλέον σταγόνες από ελαιόλαδο, λίγη γκρεμολάτα και ξύσμα λεμονιού.
Το Βιολογικό Αγρόκτημα ΕΥ ΖΗΝ είναι η εκπλήρωση του κοινού οράματος του Σπύρου Τσαγκαράτου, του Βιοκαλλιεργητή που επιμελείται μια Πιστοποιημένη Βιολογική Παραγωγή φρούτων και λαχανικών υψηλής διατροφικής αξίας και της Τζένης Δοντά υπεύθυνης για τη διεξαγωγή ποικίλλων καλλιτεχνικών σεμιναρίων, εναλλακτικών θεραπειών και Coaching. Το κτήμα βρίσκεται στον Μαραθώνα κι έχει έκταση 23 στρέμματα. Ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2019 και είναι Πιστοποιημένο για Βιολογική Παραγωγή φρούτων και λαχανικών στη ΔΗΩ. Στο προσεχές διάστημα στόχος τους είναι η δημιουργία μικρών αυτοτελών αγροτεμαχίων (allotments), στα οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να καλλιεργούν τα δικά τους βιολογικά λαχανικά – ατομικά, οικογενειακά ή σε παρέες – υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη του Βιοκαλλιεργητή Γεωπόνου τους.