Μια ξεχωριστή μελιτζανοσαλάτα με άρωμα Ανατολής που έχει καταγωγή από το Λίβανο, αλλά συνηθίζεται σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο… Ιδανικά η μελιτζάνα ψήνεται στο γκάζι μέχρι να καψαλιστεί καλά η φλούδα της και να πάρει άρωμα καπνού η σάρκα. Δυστυχώς εγώ δεν έχω στο σπίτι κι έτσι την έψησα στο γκριλ. Ακόμα κι έτσι είναι μια πολύ ξεχωριστή μελιτζανοσαλάτα κι αυτό οφείλεται κατά πολύ στο ταχίνι. Η γεύση του ταχινιού ταιριάζει απόλυτα με αυτή της ψημένης μελιτζάνας. Ιδανικά σερβίρεται πασπαλισμένη με ρόδι και κόλιανδρο, μαζί με ψημένες αραβικές πιτούλες. Εγώ δεν είχα ούτε το ένα, ούτε το άλλο γι’ αυτό σέρβιρα τη μελιτζανοσαλάτα μου με μια ψημένη πιπεριά στο κέντρο που πέταξα στο φούρνο να κάνει παρέα στις μελιτζάνες, μερικά χοντροκοπανισμένα καρύδια και φυλλαράκια βασιλικού. Κανένας δεν μου παραπονέθηκε. Να ξέρετε πως η μελιτζάνα όταν ψήνεται χάνει όλο της το νερό και μένει μια σταλίτσα. Γι’ αυτό μην σας φαίνονται πολλές οι μελιτζάνες, συρρικνώνονται στην κυριολεξία και στο τέλος θα μείνει μόλις ένα μπολ.
Υλικά για ένα μπολ
- 3-4 μελιτζάνες φλάσκες (μεγάλες)
- 1/2 λεμόνι, χυμός
- 3 κουτ. σούπας ξύδι
- 3 κουτ. σούπας ταχίνι
- 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη σκόρδο
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
για το σερβίρισμα
- πίτες αραβικές ή λεπτές φέτες από ψωμί χωριάτικο
- 2-3 κουτ. σούπας μαϊντανό ή κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- Σπόρους ροδιού
- Λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ στους 220οC. Τρυπάμε τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία για να μην εκραγούν στο φούρνο και τις ψήνουμε μέσα σε ταψί για περίπου για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά, να βγάλουν τα ζουμιά τους και να καψαλιστούν. Οι μελιτζάνες θέλουν καμιά ώρα γιατί πρέπει η φλούδα να καεί στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας τους…
- Αφού ψηθούν, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο οι μελιτζάνες και τις καθαρίζουμε από τη φλούδα τους. Ρίχνουμε τη σάρκα στο μπλέντερ και προσθέτουμε το ξύδι, το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το σκόρδο, το κύμινο, το ελαιόλαδο, ανάλογο αλατοπίπερο και πολτοποιούμε να γίνουν αλοιφή.
- Σερβίρουμε την μελιτζανοσαλάτα σε πιάτο ή μπολ, ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο. Διακοσμούμε με σπόρους από ρόδι, καθώς και ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο. Εναλλακτικά σερβίρουμε με καρύδια, ψημένη πιπεριά και φυλλαράκια βασιλικού.
- Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί ή ψητές αραβικές πίτες κομμένες σε τρίγωνα και ψημένες να τραγανίσουν.