Τα ρεβίθια είναι από τα αγαπημένα μου όσπρια. Εκτός από ρεβιθάδα φούρνου ή την κλασική λεμονάτη σούπα μου αρέσουν μαγειρεμένα με μπαχαρικά και διάφορα λαχανικά. Όπως το κουνουπίδι στην συγκεκριμένη περίπτωση. Η κανέλα, ο κουρκουμάς, ο αστεροειδής και η ντομάτα ταιριάζουν πολύ σε αυτό το φαγητό.
Υλικά για 4 άτομα:
- 300γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα για 12 ώρες τουλάχιστον
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
- 80γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 καρότο σε ροδέλες
- 1 κουτ. σούπας κουρκουμά
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 400γρ. ντοματάκια κονκασέ
- 1 κουνουπίδι μικρό σε μικρά μπουκετάκια
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- λεμόνι χυμός, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σουρώνετε και βράζετε τα μουλιασμένα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα με φρέσκο νερό. Μετά από ένα 10λεπτο βράσιμο, αλλάζετε νερό και βράζετε για 30-40 λεπτά ακόμη μέχρι να μαλακώσουν καλά τα ρεβίθια. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη.
- Σκουπίζετε την κατσαρόλα και την βάζετε στη φωτιά. Ρίχνετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτετε τα κρεμμύδια και το καρότο. Σοτάρετε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και μετά από 2 λεπτά προσθέτετε το σκόρδο, τον κουρκουμά, τον αστεροειδή γλυκάνισο και το ξύλο της κανέλας. Συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ακόμη να βγάλουν τα μπαχαρικά τα αρώματά τους.
- Προσθέτετε το κουνουπίδι και τα ρεβίθια στην κατσαρόλα και ξεκινάτε να ανακατεύετε να πάρουν τα αρώματα. Ύστερα ρίχνετε τις ντομάτες και λίγο νερό.
- Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε ξανά κι αφού πάρει μια καλή βράση το φαγητό, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν εντελώς τα ρεβίθια και να βράσει το κουνουπίδι.
- Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό προσθέτοντας, αν θέλετε, λίγο χυμό λεμονιού.