Τη συναντάμε με πολλά ονόματα σε διάφορους καταλόγους μεζεδοπωλείων, ψητοπωλείων κι εστιατορίων σαν καυτερή, τυροκαυτερή, χτυπητή, τυροσαλάτα και είναι ο καλύτερος μεζές πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί μαζί με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη είτε έχουμε τσίπουρο, ούζο, κρασί ή μπίρα στο ποτήρι μας. Κακά τα ψέματα δεν είναι πάντα καλή, ιδιαίτερα αν πέσουμε πάνω σε κακής ποιότητας ετοιματζίδικη τυροκαυτερή. Στο σπίτι πάντως μπορούμε να φτιάξουμε την καλύτερη, γιατί εκεί επιλέγουμε ένα ένα τα υλικά μας. Γίνεται πανεύκολα μέσα σε 10 λεπτά. Η πρότασή μου είναι να την φτιάξετε με πράσινες πιπεριές, μπορείτε όμως και με πιπεριές Φλωρίνης (ψητές ή σοταρισμένες), προσθέτοντας και σοταρισμένες τσίλι πιπερίτσες. Μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε τα σποράκια και κατακαείτε…
Υλικά
- ¼ κιλού ανθότυρο
- ½ κιλό φέτα βαρελίσια
- 1-4 πιπεριές καυτερές (ανάλογα πόσο καυτερή τη θέλετε και από το μέγεθός τους)
- 100γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
- λίγη πάπρικα γλυκιά
- λίγο γιαούρτι
Εκτέλεση
- Βγάζετε κοτσάνια και σπόρους από τις πιπεριές και τις κόβετε σε φετούλες.
- Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και τις σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνετε σε μπολ και πατάτε με πιρούνι το ανθότυρο και τη φέτα. Τα ρίχνετε τμηματικά στο μπλέντερ, προσθέτοντας και μέρος από τις σοταρισμένες πιπεριές μαζί με λάδι του τηγανιού, την πάπρικα και χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να πάρετε ένα λείο και ομοιογενές μίγμα. Προσθέτετε όσο γιαούρτι χρειαστεί ώστε να αποκτήσει την επιθυμητή υφή.
- Διατηρείτε την τυροκαυτερή στο ψυγείο για αρκετό καιρό μέσα σε γυάλινο βάζο, ρίχνοντας στην επιφάνεια λίγο λάδι ακόμα.