Πάστα, μανέστρα, κριθαράκι. Όπως κι αν το πεις είναι το ψιλό ζυμαρικό που συνήθως βάζουμε στο γιουβέτσι. Εχθές το έφτιαξα ορφανό σε ένα τηγάνι μέσα σε λίγα λεπτά κι αν δεν ήταν τόσο νόστιμο, πραγματικά δεν θα έμπαινα στον κόπο να κάτσω να γράψω τη συνταγή. Όμως εντυπωσιάστηκα κι εγώ η ίδια από τη νοστιμιά. Τόσο απλό φαγητό, χωρίς κρέας, χωρίς κοτόπουλο, χωρίς θαλασσινά, χωρίς ζωμούς. Μόνο με λίγα απλά υλικά που πήρα από το ψυγείο μου. Τόσο που και το τυρί το αισθάνθηκα περιττό στο τέλος. Χωρίς αυτό είναι ένα ξεκάθαρα νηστίσιμο πιάτο, vegan που λένε και στο χωριό μου.
Υλικά για 2 άτομα
- 1 φλιτζάνι κριθαράκι
- 1 κρεμμύδι μικρό καθαρισμένο και κομμένο στα 4
- 1 καρότο καθαρισμένο κομμένο σε χοντρές ροδέλες
- 1 ντομάτα κομμένη στα 4
- 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί λευκό ή ροζέ
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κλαδάκι βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)
- Νερό ζεστό
για το σερβίρισμα
- τριμμένο τυρί (προαιρετικά)
- κορφούλες βασιλικού
Εκτέλεση
- Ετοιμάζετε όλα τα λαχανικά όπως περιγράφει η συνταγή και τα πολτοποιείτε στο μούλτι. Τα ρίχνετε σε τηγάνι και σοτάρετε για 2 λεπτά. Προσθέτετε το κριθαράκι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για λίγο ακόμη.
- Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί. Ανακατεύετε ελαφρά και όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνετε 2 φλιτζάνια νερό μετά την πρώτη δυνατή βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε μέχρι να μαλακώσει αρκετά και να μαγειρευτεί το κριθαράκι. Προσθέτετε κι άλλο νερό αν είναι απαραίτητο.
- Κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά όταν είναι έτοιμο το κριθαράκι κι έχει αρκετό νερό ακόμα το φαγητό. Σκεπάζετε κι αφήνετε να το απορροφήσει.
- Σερβίρετε προσθέτοντας από πάνω λίγο τριμμένο τυρί και κορφούλες βασιλικού.