Το χούμους είναι το δημοφιλέστερο ντιπ στα τραπέζια της Μέσης Ανατολής που δεν λείπει από πουθενά, καθημερινή και σκόλη. Και δεν είναι άλλο από βρασμένα και πολτοποιημένα ρεβίθια ανακατεμένα με ταχίνι, ελαιόλαδο, σκόρδο (όχι απαραίτητα), λεμόνι και μπαχαρικά κατά βούληση. Όταν δεν μπαίνει στην πίτα με τα φαλάφελ σερβίρεται σε μπολ με λίγο ελαιόλαδο, πάπρικα ή σουμάκ, καβουρντισμένα κουκουνάρια και τρώγεται με αραβικές πίτες πάντα!
Υλικά
- 250γρ. ρεβίθια μουλιασμένα αποβραδίς
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο (προαιρετικά)
- ¼ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 5 κουτ. σούπας ταχίνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο κοπανισμένο
για το σερβίρισμα
- αραβικές πίτες
- λίγο καβουρντισμένο κουκουνάρι (προαιρετικά)
- πάπρικα γλυκιά ή καυτερή (προαιρετικά)
- σουμάκ (προαιρετικά)
- φυλλαράκια μαϊντανού
Εκτέλεση
- Στραγγίζετε τα μουλιασμένα ρεβίθια και τα βράζετε με φρέσκο νερό σε μια κατσαρόλα. Στο δεκάλεπτο, τα στραγγίζετε κι αλλάζετε νερό. Εξακολουθείτε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Τα στραγγίζετε κρατώντας λίγο από το ζωμό τους.
- Βάζετε με δόσεις τα ρεβίθια στο μπλέντερ ή στην κουζινομηχανή και τα πολτοποιείτε με λίγο από το ζωμό τους (αν είναι απαραίτητο) για να διευκολυνθεί η διαδικασία.
- Μεταφέρετε τον πουρέ σε μπολ και προσθέτετε αλάτι, το λεμόνι, το σκόρδο, το κύμινο και το ταχίνι. Χτυπάτε με ραβδομπλέντερ μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη πάστα. Δοκιμάζετε και διορθώνετε με αλάτι και πιπέρι, αλλά κι επιπλέον λεμόνι ή ταχίνι αν το θεωρείτε απαραίτητο.
- Για το σερβίρισμα: μεταφέρετε το χούμους σε μπολ και προσθέτετε από πάνω έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πάπρικα ή σουμάκ και καβουρντισμένα κουκουνάρια, αν θέλετε. Συνοδεύετε με ψημένες πιτούλες κομμένες σε τρίγωνα κομμάτια.