Η ρεβιθάδα είναι από τις πιο αγαπημένες μου χειμωνιάτικες σούπες. Συνηθίζω να της προσθέτω μισό ξύλο κανέλας γιατί κάνει τα ρεβίθια να μοιάζουν στη γεύση με κάστανα. Εδώ η κλασική ρεβιθάδα με την προσθήκη κανέλας και τζίντζερ αποκτά νέα διάσταση και μαγειρεύεται στην κατσαρόλα εξ ολοκλήρου. Εσείς μπορείτε όμως αν θέλετε να ολοκληρώσετε το ψήσιμο της στο φούρνο, μεταφέροντας τα βρασμένα ρεβίθια με τη σύβραση σε γάστρα και προσθέτοντας τους, το ξύσμα του λεμονιού, τη δάφνη, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Το αλεύρι και το λεμόνι θα τα προσθέσετε προς το τέλος.
Υλικά
- ½ κιλό ρεβίθια, μουλιασμένα αποβραδίς σε κρύο νερό
- 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
- ½ ξυλάκι κανέλας
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 κομμάτι τζίντζερ σε μέγεθος καρυδιού καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
- 150γρ. ελαιόλαδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 πρέζες ρίγανη
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι
- 2 λεμόνια χυμός και ξύσμα από 1
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζετε τα ρεβίθια σε άφθονο νερό για καμιά ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σύβραση: Σοτάρετε με το μισό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια με το σκόρδο, το τζίντζερ και την κανέλα για 2 λεπτά.
- Όταν τα ρεβίθια μαλακώσουν και μείνουν στην κατσαρόλα με λίγο νερό, προσθέτετε τη σύβραση, αλάτι, πιπέρι και λίγο επιπλέον νερό. Αφού πάρουν μια δυο βράσεις, τους προσθέτετε το ξύσμα του λεμονιού, τη δάφνη, τη ρίγανη και χαμηλώνετε τη φωτιά μέχρι να βράσουν καλά τα ρεβίθια και χυλώσει η ρεβιθάδα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον νερό στο ενδιάμεσο.
- Στο τέλος διαλύετε το αλεύρι στο χυμό λεμονιού μαζί με λίγο κρύο νερό, κι αφού περάσετε το μίγμα από σουρωτήρι, το προσθέτετε στη σούπα μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύετε και δίνετε μια τελευταία βράση στη σούπα ώστε να χυλώσει όμορφα.
- Σερβίρετε τη σούπα ζεστή.