Στη γεύση θα σου θυμίσει λαχανόρυζο και θα έχεις δίκιο. Αλλά δοκίμασα τα λαχανάκια με αυτό τον τρόπο και ενθουσιάστηκα, γι’ αυτό το μοιράζομαι. Το λαχανόρυζο που λέτε είναι ένα από τα αγαπημένα μου χειμωνιάτικα φαγητά κι έτσι δεν βαριέμαι να το παιδεύω. Το φτιάχνω και με κόκκινο λάχανο, με λευκό ή και με τα δύο. Από τώρα και με λαχανάκια Βρυξελλών. Ευρωπαϊκά πράματα…
Υλικά για 4 άτομα
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωµένο
- 2-3 καρότα μέτριου μεγέθους σε φέτες
- 500γρ. λαχανάκια Βρυξελλών (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
- 2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα
- ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
- 1 ντομάτα ώριμη ξυσμένη στον τρίφτη
- 1 φλιτζάνι µαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 λεμόνι ξύσμα και χυμός
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Εκτέλεση
- Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα πλασωτέ και σοτάρετε το κρεμμύδι να γυαλίσει. Προσθέτετε το σκόρδο, τα καρότα και μετά από λίγο τα λαχανάκια. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα είναι καλύτερα να τα κόψετε στη μέση. Σοτάρετε για λίγο ακόμη.
- Σβήνετε με το κρασί και αφού εξατμιστεί προσθέτετε την ντομάτα. Όταν στεγνώσει το φαγητό από τα υγρά και μαλακώσουν τα λαχανικά, ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ρύζι κι αλατοπιπέρωνετε.
- Ανακατεύετε για λίγο μέχρι να πάρει βράση και να γυαλίσει το ρύζι και προσθέτετε 1 ποτήρι ζεστό νερό. Αφού πάρει βράση το φαγητό, περιμένετε μέχρι να απορροφήσει το ρύζι τα υγρά της κατσαρόλας –ανακατεύοντας συχνά στο ενδιάμεσο- πριν ρίξετε επιπλέον νερό, σε δυο δόσεις ακόμα μέχρι να ψηθεί εντελώς, να μαγειρευτεί σωστά το ρύζι και τα λαχανάκια και να μείνει ζουμερό. Στο τέλος ανακατεύετε στο φαγητό πρώτα το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και μετά το μαϊντανό.
- Μοιράζετε το φαγητό σε πιάτα χλιαρό ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, πασπαλίζετε αν θέλετε με λίγο επιπλέον μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως. Με καλό ψωμί, φέτα κι ελιές. Κι ένα ποτήρι λευκό κρασί παρακαλώ!
1 comment
[…] Συνταγή: Sweetly […]