Είναι η αγαπημένη μου συνταγή όταν έρχομαι στη Σύρο. Για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό. Μαζί με μια φέτα πανοχωρίτικο ψωμί με ξυνό προζύμι και χοντρή κόρα από το φούρνο του Ντάνου δεν έχω καλύτερο από μια στραπατσάδα με ντομάτες Σύρου! Τον Αύγουστο σε όποιο μανάβικο κι αν βρεθώ πέφτω πάνω τους, άλλο που δε θέλω: «Ντομάτες Σύρου» στο ένα καφάσι «ντοματίνια Σύρου» στο άλλο. Τη στραπατσάδα εγώ τη θέλω ντοματένια, χωρίς πολλά λάδια, χωρίς κρεμμύδια, χωρίς αλλαντικά, χωρίς φτιασίδια. Μόνο με ντομάτα, βασιλικό και λίγη φέτα στο τέλος. Έτσι!
Υλικά για 2 άτομα
- 2 ντομάτες κόκκινες και σφιχτές
- 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- αλάτι, πιπέρι
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 4 αβγά
- φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού
- λίγη φέτα
Εκτέλεση
- Πλένετε καλά τις ντομάτες, τις κόβετε στα τέσσερα και τις πολτοποιείτε στο multi. Ρίχνετε τον πολτό σε ένα τηγάνι και το βάζετε στη φωτιά. Προσθέτετε το σκόρδο κομμένο στα 4, αλάτι και μια τσιμπιά ζάχαρη. Βράζετε τη σάλτσα μέχρι να χάσει τα υγρά της και να σφίξει.
- Προσθέτετε το ελαιόλαδο, πετάτε το σκόρδο, ανακατεύετε και ρίχνετε τα φυλλαράκια του βασιλικού. Ανακατεύετε ξανά. Σπάζετε τα αβγά μέσα σε ένα μπολ και τα ρίχνετε σταδιακά στο τηγάνι με τη σάλτσα, ανακατεύοντας παράλληλα με ξύλινη κουτάλα για να σπάσουν τα αβγά. Βράζετε τη στραπατσάδα μέχρι να ψηθούν τα αβγά, χωρίς να στεγνώσει όμως. Είναι σημαντικό να μείνει ζουμερή η στραπατσάδα, μην περιμένετε να γίνουν ομελέτα τα αβγά για να τραβήξετε το τηγάνι από τη φωτιά. Και μην αφήσετε επ’ ουδενί το τηγάνι πάνω στο μάτι της κουζίνας ακόμη κι αν το έχετε σβήσει, γιατί τα αβγά θα εξακολουθήσουν να ψήνονται και θα «χάσετε» τη στραπατσάδα.
- Πιπερώνετε, προσθέτετε χοντροτριμμένη φέτα, μερικά φυλλαράκια βασιλικού ακόμα και σερβίρετε τη στραπατσάδα στο τραπέζι μαζί με το τηγάνι και το πιο ωραίο ψωμί σας.