Αν μου λέγανε ποτέ πως σε 7 λεπτά, θα έβαζα χορτόπιτα στο φούρνο πριν προλάβει καλά καλά να πιάσει θερμοκρασία, θα γελούσα. Αν μου λέγανε μάλιστα πως θα έβγαινε και καταπληκτική, τότε θα ξεκαρδιζόμουνα στα γέλια. Κι όμως σας πληροφορώ πως γίνεται! Με ένα φάκελο έτοιμο μείγμα χορτόπιτας του Φρεσκούλη και 4 χωριάτικα φύλλα της Ειρήνης Πρινιωτάκη. Και λίγη, αλλά καλή φέτα εννοείται…
Υλικά για ένα ταψάκι Δ: 22 Χ 33εκ.
- 4 φύλλα χωριάτικα
- 1 συσκευασία μείγμα για Χορτόπιτα (σπανάκι, λάπαθα, κρεμμυδάκι, πράσο, καυκαλήθρα, μυρώνι)
- αλάτι, πιπέρι
- 250γρ. φέτα
- 2 κουτ. σούπας τραχανά
- ελαιόλαδο
- 2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, ανοίγετε τη συσκευασία των χορταρικών και τα ρίχνετε σε λεκανίτσα. Αλατοπιπερώνετε και ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο. Κάνετε ένα γρήγορο μασάζ στα χόρτα να χάσουν τον όγκο τους, σπάζετε τη φέτα σε κομμάτια (μην τη θρυμματίσετε, είναι ωραίο να βρίσκει κανένας στη μπουκιά του ευδιάκριτα κομμάτια) και τη ρίχνετε κι αυτή. Προσθέτετε τα χτυπημένα αβγά, τον τραχανά και ανακατεύετε.
- Λαδώνετε το ταψάκι σας και τοποθετείτε τα δύο πρώτα φύλλα, ξεκινώντας από τη μέση περίπου του ταψιού, έτσι ώστε να καλύπτει το ένα το άλλο στο κέντρο του, αλλά να εξέχουν τριγύρω από το ταψί. Λαδώνετε και τοποθετείτε το δεύτερο φύλλο διπλό στο κέντρο. Ρίχνετε τη γέμιση, την απλώνετε ομοιόμορφα και φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν από πάνω και κλείνετε την πίτα. Λαδώνετε και σκεπάζετε την πίτα διπλώνοντας το τέταρτο φύλλο στη μέση. Λαδώνετε, χαράζετε σε κομμάτια επιφανειακά και ραντίζετε την πίτα με λίγο νερό.
- Ψήνετε την πίτα στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά κι όχι να πάρει απλώς λίγο χρώμα. Μόνο έτσι θα γίνει τραγανή η πίτα.