Caprese λέμε τη θρυλική ιταλική σαλάτα που αποτελείται από φέτες ντομάτας, μοτσαρέλας και φύλλων βασιλικού. Ε, αυτή τη σαλάτα εγώ την τοποθέτησα πάνω σε μια βάση τάρτας που γέμισα με μια απαλή κρέμα από γιαούρτι, τριμμένη μοτσαρέλα και αβγό και την έψησα μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Μοσχοβόλησε το σπίτι βούτυρο και βασιλικό. Δοκιμάστε τη, είναι υπέροχη!
Yλικά
Για τη ζύμη
- 125γρ. βούτυρο LURPAK σε θερμοκρασία δωματίου
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κρόκο αβγού
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- ελάχιστο παγωμένο νερό
Για τη γέμιση
- 3 ντομάτες μέτριες σε φέτες
- 2 μπάλες μοτσαρέλα κομμένες στη μέση και μετά σε φέτες
- 200γρ. γιαούρτι
- 2 αβγά + 1 ασπράδι
- 1 φλιτζάνι Μοzzarella Arla τριμμένη
- Βασιλικό
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Για τη ζύμη της τάρτας: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάτε στον κάδο του μίξερ με τους γάντζους το αλεύρι με το βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη και τον κρόκο να ενωθούν τα υλικά. Βγάζετε τη ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνετε με το χέρι προσθέτοντας ελάχιστο παγωμένο νερό, αν χρειαστεί μέχρι να γίνει ομοιογενής. Την πλάθετε σε μπάλα.
- Στρώνετε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο σας. Τοποθετείτε πάνω τη ζύμη και την πιέζετε με το χέρι να ανοίξει. Τοποθετείτε από πάνω δεύτερο κομμάτι λαδόκολλας και με τον πλάστη, την ανοίγετε σε λεπτό φύλλο πάχους 3χιλ.
- Αφαιρείτε την πάνω λαδόκολλα, αναποδογυρίζετε τη ζύμη στην ταρτιέρα σας και καλύπτετε με αυτή τη βάση και τα πλαϊνά της τοιχώματα. Αφαιρείτε προσεκτικά και τη δεύτερη λαδόκολλα και κόβετε τη ζύμη που εξέχει τριγύρω.
- Χτυπάτε το ασπράδι του αβγού και αλείφετε τη ζύμη. Χτυπάτε το υπόλοιπο ασπράδι με τα αβγά, το γιαούρτι, λίγο πιπέρι, 3-4 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα και την τριμμένη μοτσαρέλα. Αδειάζετε το μίγμα στην εσοχή της τάρτας.
- Τοποθετείτε από πάνω τις ντομάτες και τις φέτες της μοτσαρέλα, ξεκινώντας από την περιφέρεια της τάρτας για να καταλήξετε στο κέντρο. Για κάθε 2 φέτες ντομάτας βάζετε μια φέτα μοτσαρέλα. Στο τέλος αλατίζετε ελαφρά και σκορπάτε στην επιφάνεια ψιλοκομμένο βασιλικό.
- Ψήνετε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη και να λιώσει η μοτσαρέλα και να πήξει η γέμιση κάτω από τις ντομάτες.
- Αν χρησιμοποιήσετε ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση, ξεφορμάρετε την τάρτα σε πιατέλα και τη σερβίρετε ζεστή ή χλιαρή.