Αυτό το φρικασέ δεν είναι μόνο πεντανόστιμο, είναι και νηστίσιμο αφού είναι φτιαγμένο με μανιτάρια κι όχι με κρέας ή εντόσθια. Επίσης δεν είναι αβγοκομμένο, απλώς έχω δέσει τη σάλτσα του με λίγο κορν φλάουρ, άρα είναι μια πρώτης τάξεως σαρακοστιανή πρόταση που αξίζει να δοκιμάσεις.
Επομένως, είσαι δεν είσαι vegetarian, νηστεύεις δε νηστεύεις, αυτό το φρικασέ μανιταριών θα γίνει εύκολα το αγαπημένο σου και μπορεί να αντικαταστήσει στο τραπέζι της Ανάστασης ακόμη και την παραδοσιακή μαγειρίτσα. Μόνο κόκκινα αβγά θα χρειαστεί να προσθέσεις στο τραπέζι για το τσούγκρισμα.
Υλικά για 4 άτομα
- 500γρ. μανιτάρια λευκά (μικρά ή μέτρια)
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 μαρούλι πλυμένο και κομμένο σε χοντρά κομμάτια
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
- χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
- αλάτι, πιπέρι
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα πλατιά και ρηχή και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια για 2 λεπτά να γυαλίσουν.
- Προσθέτετε τα μανιτάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθούν και να πιουν τα υγρά τους.
- Ρίχνετε μέσα το μαρούλι, το μισό άνηθο και 1 φλιτζάνι νερό. Μόλις πάρει βράση το φαγητό, σκεπάζετε με καπάκι και χαμηλώνετε τη φωτιά. Αλατοπιπερώνετε κι αφήνετε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί μέχρι να μείνει με λίγο ζουμί.
- Σε ένα μπολ διαλύετε το κορν φλάουρ με λίγο νερό και προσθέτετε τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Ρίχνετε λίγο ζουμί από το φρικασέ και ανακατεύετε.
- Ρίχνετε πίσω στην κατσαρόλα το μίγμα, την πιάνετε από τα δυο χερούλια και την κουνάτε να πάει παντού κι αφού πάρει μια βράση το φαγητό και δέσει η σάλτσα, το κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να γίνει χλιαρό πριν σερβίρετε.
- Σερβίρετε προσθέτοντας σε κάθε πιάτο ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο επιπλέον πιπέρι.