Μεγάλη αδυναμία τα τυροπιτάκια. Ποιος αλήθεια μπορεί να αντισταθεί μπροστά σε ένα ζεστό τυροπιτάκι που βγήκε λίγα μόλις λεπτά από το φούρνο; Για τα συγκεκριμένα δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο, ούτε να φτιάξουμε δικό μας. Ξεχάστε τις γεμίσεις και τα τυλίγματα. Εδώ όλα τα υλικά ανακατεύονται σε ένα μπολ, το μίγμα πλάθεται σε μπαλίτσες και ψήνεται μέχρι να μοσχομυρίσει ο τόπος ζεστό σπιτικό. Βάλτε τα στο lunch box των παιδιών για το σχολείο, πάρτε τα στο γραφείο μαζί σας ή γιατί όχι, στο πάρτι του φίλου σας. Κάνουν την καλύτερη παρέα στο κρασί και την μπίρα.
Υλικά για 45-50 μικρά κομμάτια
- 400γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
- 225γρ. βούτυρο Lurpak πολύ μαλακωμένο
- 1 αβγό
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 200γρ. φέτα πικάντικη πατημένη με το πιρούνι
- 250γρ. τυρί Havarti της Arla χοντροτριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
Για το ψήσιµο
- 1 αβγό
- ½ φλιτζάνι σουσάµι
Εκτέλεση
- Για τη ζύμη: Ρίχνετε το αλεύρι σε λεκανίτσα και κάνετε στο κέντρο του µια λακκούβα. Ρίχνετε εκεί το βούτυρο, το αβγό, το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Αρχίζετε να παίρνετε αλεύρι από γύρω γύρω και ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί. Τέλος, προσθέτετε τη φέτα και το Havarti. Τους κάνετε ένα γρήγορο ζύµωµα να ενωθούν τα υλικά και αφήνετε τη ζύµη στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά.
- Χτυπάτε το αβγό με 1 κουτ. σούπας νερό μέσα σε ένα μπολ και σε ένα δεύτερο μπολ τοποθετείτε το σουσάμι. Στρώνετε με χαρτί ψησίματος δυο λαμαρίνες του φούρνου.
- Παίρνετε μικρή ποσότητα από τη ζύμη και πλάθετε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού. Τα αραδιάζετε στα ταψάκια που ετοιμάσατε και µε ένα πινέλο τα αλείφετε µε το µίγµα του αβγού. Τα πασπαλίζετε µε μπόλικο σουσάµι, τα πιέζετε ελαφρά να πλατύνουν λίγο και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου ή µέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Σερβίρετε τα πιτάκια ζεστά, χλιαρά ή και κρύα.