Μια πολύ ιδιαίτερη και πεντανόστιμη τάρτα που θα εκτιμήσουν περισσότερο όσοι αγαπούν την έντονη γεύση των μπλε τυριών. Μια πράσινη σαλάτα είναι ο καλύτερος τρόπος να τη συνοδεύσετε.
Υλικά για μια ταρτιέρα διαμ. 24εκ.
Για τη βάση:
- 1 φύλλο σφολιάτας
Για τη γέμιση
- 3 πατάτες
- 150γρ. cream cheese
- 1 αβγό
- ½ φλιτζάνι γάλα
- 100γρ. blue cheese
- 3 κουτ. σούπας καρύδια
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε μέτριες ροδέλες και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό για 15 λεπτά περίπου, να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν. Τις στραγγίζετε και αφήνετε να κρυώσουν.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Βουτυρώνετε μια ταρτιέρα και στρώνετε μέσα το φύλλο της σφολιάτας έτσι ώστε να καλύψετε τον πάτο και τα πλαϊνά της. Κόβετε τη σφολιάτα που εξέχει και με ένα πιρούνι την τρυπάτε εδώ κι εκεί. Στρώνετε πάνω της το creamcheeseκαι μετά ξεκινάτε να τοποθετείτε τις πατάτες απ’ έξω προς το κέντρο, την μια ροδέλα δίπλα στην άλλη, σκεπάζοντας ελαφρώς η μια την άλλη.
- Πιπερώνετε με μέτρο, τρίβετε το bleucheeseμε τα δάχτυλα και το σκορπάτε πάνω από τις πατάτες ομοιόμορφα, χτυπάτε το αβγό με το γάλα και περιχύνετε τις πατάτες. Πασπαλίζετε την τάρτα με το καρύδι και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει η σφολιάτα και η επιφάνεια της τάρτας.
- Σερβίρετε την τάρτα ζεστή ή χλιαρή.