Αγαπημένη πίτα που συνδυάζει το τραγανό κανταΐφι με τυριά και λαχανικά. Αν θέλετε μπορείτε να τη φτιάξετε και σε στρογγυλό ταψί με αποσπώμενο πάτο και στεφάνι για να τη σερβίρετε μετά σε πιατέλα σαν τούρτα ή να την ψήσετε σε ατομικά πήλινα πυρίμαχα σκεύη και να τη σερβίρετε μαζί τους. Αν χρησιμοποιήσετε ταψί με αποσπώμενο πιάτο, ντύστε οπωσδήποτε το εσωτερικό του με λαδόκολλα γιατί μπορεί να υπάρξουν διαρροές κατά το ψήσιμο που δεν θα αρέσουν ούτε σε εσάς ούτε στο φούρνο σας…
Υλικά για ένα ταψάκι διαστάσεων 25 Χ 35 εκ.
- 400γρ. φύλλο κανταΐφι
- ½ φλιτζάνι βούτυρο
- ½ φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο
- 1 + 1/2 ποτήρι γάλα
- 2 αβγά
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
- 2 κρεμμύδια μέτρια σε φέτες
- 2 πιπεριές πράσινες σε φέτες
- 2 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης σε φέτες
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- ½ κιλό τυρί φέτα ή μείγμα από φέτα και ανθότυρο
- 2 αβγά
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Ετοιμάζετε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και τα σοτάρετε με το ελαιόλαδο σε βαθύ και ευρύχωρο τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να κρυώσουν τα λαχανικά. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το κανταΐφι.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Βάζετε σε μπρίκι πάνω σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθεί και να λιώσει το βούτυρο μαζί με το αραβοσιτέλαιο.
- Χωρίζετε το κανταΐφι στη μέση και στη συνέχεια ξαίνετε με τα χέρια σας υπομονετικά το μισό κανταΐφι να αφρατέψει και με αυτό στρώνετε τον πάτο του ταψιού σας. Το περιχύνετε με το μισό μείγμα του λιωμένου βούτυρου και το ανακατεύετε να πάει παντού, όσο γίνεται.
- Ρίχνετε στις σοταρισμένες πιπεριές τη φέτα κομμένη σε χοντρά κομμάτια και τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα, προσθέτετε τον μαϊντανό και ανακατεύετε. Απλώνετε το μείγμα πάνω από το κανταϊφι.
- Αφρατεύετε το υπόλοιπο κανταίφι, το περιχύνετε με το υπόλοιπο μείγμα του βουτύρου και το απλώνετε πάνω από τη γέμιση να τη σκεπάσει.
- Χτυπάτε το γάλα με τα δύο αβγά και το ελαιόλαδο και με αυτό το μείγμα περιχύνετε κουταλιά κουταλιά όλη την πίτα. Ύστερα βάζετε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε την πίτα σας για μία ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει πολύ καλά.
- Την ξεφουρνίζετε και περιμένετε να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε σε κομμάτια και τη σερβίρετε.