Σε 30 λεπτά από τη στιγμή που θα σκεφτείς πίτα, την ξεφουρνίζεις κιόλας πεντανόστιμη, κομψότατη και μοσχομυριστή με τη γέμιση της επιλογής σου και με τα αληθινά τραγανά της φύλλα να σπάνε με ένα κρακ στο στόμα. Φτάνει να έχεις φροντίσει να έχεις στο σπίτι περέκ, τα ποντιακά φύλλα που ζυμώνονται μόνο με αλεύρι και νερό και ψήνονται πάνω σε καυτή πλάκα στο τζάκι μέχρι να στεγνώσουν εντελώς. Από κει και πέρα τα περέκ μπορούν να περιμένουν μέχρι κι ένα χρόνο ώσπου να γίνουν πίτα, όποια στιγμή τα χρειαστείς και που μπορείς να ψήσεις στο τηγάνι ή το φούρνο. Με τη γέμιση της επιλογής σου πάντα που μπορεί να είναι σπανάκι, πιπεριές, κιμάς, τυριά κλπ. Εγώ τη γέμισα μόνο με τυρί και την έψησα στο φούρνο.
Φύλλα περέκ θα βρείτε σε μπακάλικα, νεομπακάλικα, ντελικατέσεν κλπ. Εγώ τα βρήκα σε ένα μπακαλικάκι της γειτονιάς μου στα Ιλίσια.
Υλικά για ένα ταψί διαμ. 40εκ.
- 4 ή 6 φύλλα περέκ ανάλογα τα γούστα
- 300γρ. φέτα κατσικίσια σπασμένη με το χέρι και 200γρ. μοτσαρέλα χοντροτριμμένη ή 500γρ. φέτα (μόνο)
- Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα του ταψιού
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Λαδώνουμε βρέχουμε κάτω από τη βρύση τα δύο πρώτα φύλλα περέκ και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.
- Απλώνουμε από πάνω όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται τη φέτα και τη μοτσαρέλα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα περέκ τα οποία επίσης βρέχουμε για να γίνουν ελαστικά.
- Ραντίζουμε με ελαιόλαδο την πίτα από πάνω και αφού μαλακώσουν τα φύλλα τη χαράζουμε σε κομμάτια.
- Ψήνουμε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα η επιφάνειά της.
- Ξεφουρνίζουμε την πίτα και αφού κρυώσει λίγο κόβουμε σε κομμάτια εκεί που χαράξαμε και σερβίρουμε.