Κάτι έχω πάθει με το χαρουπάλευρο τελευταία. Το έκανα ψωμί, το έκανα κούκις, το κάνω και κριτσινάκια με σουσάμι και καρότο. Φο-βε-ρά!
Υλικά
- 300γρ. αλεύρι για όλες τις Χρήσεις
- 100γρ. χουρουπάλευρο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 70 γρ. κρασί λευκό
- 100γρ. Νερό
- 125γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή σπορέλαιο
- 1 κουτ. σούπας Μπέικιν Πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού σόδα
- 1 καρότο μεγάλο ξυσμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 5 κουτ. σούπας σουσάμι + επιπλέον για το ψήσιμο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190οC στον αέρα. Ζυγίζετε και ρίχνετε όλα τα στερεά υλικά σας (εκτός από το καρότο) σε μια λεκανίτσα.
- Προσθέτετε τη μαργαρίνη, το κρασί και το νερό και αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι να πάρετε μια μαλακή κι εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια σας. Στο τέλος προσθέτετε το ξυσμένο καρότο και ζυμώνετε για λίγο ακόμη μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη.
- Στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα ρηχό ταψί και κόβετε μικρές ποσότητες από τη ζύμη τις οποίες πλάθετε σε μπαστουνάκια και αραδιάζετε στο ταψί σας, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους.
- Πασπαλίζετε με λίγο σουσάμι όλο το περιεχόμενο του ταψιού, ρολάρετε ελαφρώς τα μπαστούνια της ζύμης ένα ένα πάνω στο σουσάμι για να κολλήσει πάνω τους και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου.
- Τα ξεφουρνίζετε κι αφήνετε να κρυώσουν εντελώς πριν τα ξεκολλήσετε από το χαρτί και τα βάλετε σε μεταλλικό ή πορσελάνινο δοχείο όπου και θα τα διατηρήσετε.