Μπορεί το φθινόπωρο να παίζει ακόμη κρυφτό με το καλοκαιράκι, εγώ να σας πω την αμαρτία μου λαχτάρισα μια σούπα τραχανά. Και την έφτιαξα με τον τραχανά της Κατερίνας που έφερα από το Προμύρι σε εκείνη τη γαλατένια εκδοχή του, με γάλα, βούτυρο και φέτα που τρώγεται από το πρωί μέχρι το βράδυ, σαν πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό με την ίδια συγκίνηση. Μερικά φρεσκοτραγανισμένα κομματάκια ψωμιού ψημένα στο τηγάνι με λίγο βούτυρο ολοκλήρωσαν την απόλαυση! Κι έτσι απλά, ελληνικά και τόσο νόστιμα, τίμησα κι εγώ την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου.
Υλικά για 3 πιάτα
- 1 φλιτζάνι τραχανάς γλυκός
- 3 φλιτζάνια νερό
- 3 φλιτζάνια γάλα
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο Lurpak
- 1 φλιτζάνι φέτα τρίμμα
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Γα τα κρουτόν:
- 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί σε κυβάκια
- Λίγο σκόρδο σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο Lurpak
Εκτέλεση:
- Λιώνουμε το βούτυρο στο τηγάνι και προσθέτουμε τα κυβάκια του ψωμιού. Πασπαλίζουμε με σκόνη σκόρδου, και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα κάθε τόσο και γυρίζοντας μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα τα ψωμάκια.
- Παράλληλα, βάζουμε το νερό σε κατσαρόλα να πάρει βράση. Αλατίζουμε και προσθέτουμε τον τραχανά. Βράζουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πιει όλα τα υγρά.
- Προσθέτουμε τότε το γάλα και το βούτυρο και δίνουμε μια δυο βράσεις ακόμη στη σούπα, ανακατεύοντας συχνά.
- Ανακατεύουμε τη φέτα εκτός φωτιάς και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα.
- Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα, προσθέτοντας μια χούφτα κρουτόν σε κάθε πιάτο.
Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak