Ο κρητικός ξινόχοντρος είναι κατά τη γνώμη μου η κορυφή των τραχανάδων. Μερικές φορές μου αρέσει τον προσθέτω και ωμό στις ντοματοσαλάτες μου ή σε σούπες βελουτέ αντί για παξιμάδι ή κρουτόν. Αυτή είναι μια πληθωρική σούπα ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα που σε ζεσταίνει και σε καθησυχάζει σαν στοργική μανούλα.
Υλικά για 4 άτομα
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι κρητικό ξινόχοντρο ή ξινό τραχανά
- 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά κέρατο σε κυβάκια
- 1 κουτ. σούπας (κοφτή) πελτέ ντομάτας (προαιρετικά)
- 150γρ. σύγκλινο σε κυβάκια
- 1 φλιτζάνι χοντροτριμμένη φέτα
- χυμό από ½ λεμόνι
- λίγο μπούκοβο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- 4 αβγά
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι με την πιπεριά και τον ξινόχοντρο, μέχρι να γυαλίσουν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, αν χρησιμοποιήσουμε, ανακατεύουμε για μισό λεπτό και προσθέτουμε 1 λίτρο νερό ζεστό από το βραστήρα. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο ξινόχοντρος.
- Στο μεταξύ, σε ένα τηγάνι, τηγανίζουμε το σύγκλινο και το σβήνουμε με το λεμόνι.
- Ετοιμάζουμε τα αβγά: Βάζουμε νερό σε ένα βαθύ τηγανάκι (τουλάχιστον 2 δάχτυλα ύψος), αλατίζουμε και προσθέτουμε 1 κουταλιά ξύδι. Το βάζουμε στη φωτιά κι αφήνουμε να πάρει βράση.
- Σπάμε το πρώτο αβγό μέσα σε ένα φλιτζανάκι. Ανακατεύουμε ζωηρά στο κέντρο του τηγανιού το νερό που βράζει και δημιουργούμε μια δύνη. Ρίχνουμε εκεί μέσα το αβγό και βράζουμε για 3-4 λεπτά, χαμηλώνοντας ελαφρά τη φωτιά. Με τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας βγάζουμε το αβγό στην άκρη και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα αβγά.
- Σερβίρουμε τον τραχανά σε πιάτα, προσθέτοντας ένα αβγό ποσέ στο κέντρο και συνεχίζουμε με φέτα τριμμένη, κυβάκια από σύγκλινο και μπόλικο πιπέρι ή μπούκοβο αν προτιμάμε. Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.