Πεντανόστιμα κεκάκια με βάση το καρύδι. Τα έφτιαξα με φρέσκα καρύδια της δικής μου καρυδιάς και συνταγή παλιά. Ενός Γάλλου ζαχαροπλάστη που είχε το μαγαζί του σε μια γειτονιά του Παρισιού που σύχναζαν χρηματιστές. Και ήταν τόσο πλούσια σε γεύση που για να δώσει έμφαση τους έδωσε σχήμα μπάρας χρυσού και τα ονόμασε financier (φινανσιέ) που θα πει χρηματιστής προς τιμήν της πελατείας του. Μπορείτε να τα φτιάξετε και με αμυγδαλόψιχα ή με τον ξηρό καρπό της επιλογής σας.
Υλικά για 25-30 κομμάτια
- 4 ασπράδια αβγών
- 135γρ. άχνη ζάχαρη
- 50γρ. αλεύρι
- 55γρ. καρυδόψιχα λεπτοτριμμένη
- 135γρ. βούτυρο Lurpak λιωμένο
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- Μερικά καρύδια για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια των αβγών με την άχνη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα που θα στέκεται καλά.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το τριμμένο καρύδι. Στη συνέχει ενσωματώνουμε το μίγμα στην μαρέγκα ανακατεύοντας με σπάτουλα. Τέλος ενσωματώνουμε το λιωμένο βούτυρο να γίνει μια λεία ζύμη.
- Μεταφέρουμε το μίγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και κόβουμε τη ζύμη μέσα σε φορμάκια με σχήμα της επιλογής μας: μπάρες, καρδιές, δάκρυ κλπ. Τοποθετούμε από ένα κομμάτι καρύδι στο κέντρο τους.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα ξεφορμάρουμε.
- Τα μεταφέρουμε σε πορσελάνινο σκεύος φύλαξης που θα τα διατηρήσει τρυφερά ως το τελευταίο.