Ούτε παστίτσιο ούτε μουσακάς. Κάτι στο ενδιάμεσο και σε πιο light εκδοχή. Πολύ πολύ νόστιμο όμως και αρκετά εμφανίσιμο. Είναι στη διακριτική σας ευχέρεια να το προσφέρετε ως κυρίως ή ως πρώτο πιάτο. Θα είναι καλοδεχούμενο και δεν θα σας γκρινιάξει κανείς.
Υλικά για ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος
- ½ πακέτο λαζάνια (τα πλατιά)
- 3 μελιτζάνες φλάσκες
- αλάτι και πιπέρι
- λίγο ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα ντομάτας
- ½ κιλό ντομάτες ώριμες
- 2 κλαδάκια βασιλικό
- 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα του κιμά
- 750γρ. κιμά μοσχαρίσιο (λάπα)
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
- 1 ποτήρι κρασιού κρασί κόκκινο
- 2 ντομάτες ώριμες ξυσμένες στον τρίφτη
- 1 κουτ. σούπας βασιλικό ξερό
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 κουτ. σούπας κοφτή ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
- 750γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
- 3 αβγά καλά χτυπημένα
- Λίγο ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC στον αέρα. Πλένετε και κόβετε τις μελιτζάνες σε ροδέλες. Με ένα πινέλο τις αλείφετε με ελαιόλαδο και τις ψήνετε για μισή ώρα στον προθερμασμένο φούρνο πάνω σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος μέχρι να μαλακώσουν.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα της ντομάτας χτυπώντας όλα τα υλικά της στο μπλέντερ (σε δύο δόσεις) και αλατοπιπερώνοντας σύμφωνα με τη γεύση σας.
- Ετοιμάζετε και τη σάλτσα του κιμά: Σοτάρετε σε πλατύ και βαθύ τηγάνι το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα κάθε τόσο μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα, το βασιλικό, την κανέλα, τη ζάχαρη και επιπλέον αλατοπίπερο. Ανακατεύετε κι αφήνετε τον κιμά να βράσει μέχρι στεγνώσει από τα υγρά του και να μαγειρευτεί. Τότε ανακατεύετε μέσα τον μαϊντανό και τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Είναι η ώρα στήσετε το φαγητό σας στο ταψί. Αρχικά ρίχνετε και καλύπτετε τον πάτο του με μερικές κουταλιές σάλτσα ντομάτας την οποία απλώνετε να πάει παντού και να δημιουργήσει ένα λεπτό στρώμα.
- Από πάνω τοποθετείτε λαζάνια το ένα δίπλα στο άλλο κολλητά, δημιουργώντας μια στρώση. Όπου χρειάζεται τα κόβετε έτσι ώστε να σκεπαστεί παντού το ταψί με λαζάνια. Από πάνω κάνετε μια νέα στρώση με τη μισή σάλτσα του κιμά. Συνεχίζετε με μια στρώση από ψημένες μελιτζάνες τις οποίες σκεπάζετε με λίγη σάλτσα ντομάτας. Είναι ώρα να κάνετε δεύτερη στρώση με λαζάνια. Μετά μια στρώση με τον υπόλοιπο κιμά, από πάνω μια στρώση με μελιτζάνες που θα σκεπάσετε ξανά με σάλτσα ντομάτας -αν σας περισσέψει λίγη κρατήστε τη- και μετά μια τελευταία στρώση από λαζάνια.
- Τέλος ανακατεύετε το γιαούρτι με τα χτυπημένα αβγά, το ελαιόλαδο, το περισσότερο τριμμένο τυρί, ανάλογο αλατοπίπερο και την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας -αν σας έχει μείνει. Αδειάζετε το μείγμα πάνω από τα λαζάνια και το απλώνετε να πάει παντού.
- Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και ψήνετε το φαγητό στον προθερμασμένο μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα.
- Το σερβίρετε χλιαρό κόβοντας σε κομμάτια μικρά ή μεγαλύτερα, ανάλογα την πείνα σας κι ανάλογα πώς θα επιλέξετε να προσφέρετε αυτό το φαγητό, σαν ορεκτικό ή κυρίως πιάτο.