Η πουτίγκα όπως την εννοούν στη Θεσσαλία είναι μια καρυδόπιτα ή μελαχρινή όπως την λένε κάποιοι στην περιοχή – η Τασούλα πάντως τη λέει κοφτή – που σερβίρεται με μια βελούδινη κρέμα από πάνω. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι της αγαπημένης Τασούλας Κουφοπούλου, μαγείρισσας με πολλά γαλόνια που μαγειρεύει με πολύ μεράκι κι αρχοντιά στο Απόμερο, το εστιατόριό της στην Καρδίτσα. Δοκιμάστε τη οπωσδήποτε!
Υλικά για μια μεγάλη μακρόστενη φόρμα του κέικ ή στρογγυλή με τρύπα στη μέση
- 9 αβγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
- 9 κουτ. σούπας ζάχαρη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 βανίλιες
- 9 κουτ. σούπας καρύδια κοπανισμένα
- 9 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη ή παξιμάδι
- 2 κουτ. σούπας ψιλό σιμιγδάλι
- 4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
- Βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας
Για το σιρόπι:
- 3 φλιτζάνια νερό
- 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- Φλούδα από ½ πορτοκάλι
- 1 φέτα λεμόνι
- 1 βανίλια
Για την κρέμα:
- 750ml φρέσκο γάλα
- 1 φλιτζάνι κορν φλάουρ
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 κρόκους αβγών
- 2 βανίλιες
- 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
- 2-3 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Χτυπάμε τα ασπράδια με μίξερ χειρός μέσα σε ένα μπολ με ελάχιστο αλάτι και 2 κουταλιές από τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ξεχωριστό μεγάλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.
- Σε ένα τρίτο μπολ αναμειγνύουμε τα στερεά υλικά δηλαδή καρύδια, φρυγανιά, σιμιγδάλι, μπέικιν πάουντερ, κανέλα, γαρύφαλλο, ξύσμα πορτοκαλιού και βανίλιες.
- Σιγά σιγά προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων εναλλάξ και σε δόσεις λίγη μαρέγκα, λίγο από το μείγμα με τα στερεά υλικά και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, ενώ ανακατεύουμε συνέχεια με το μίξερ χειρός στη χαμηλή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Αλείφουμε τη φόρμα μας με άφθονο βούτυρο, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ή φρυγανιά και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνοστους 175-180οC στις αντιστάσεις για περίπου 50-55 λεπτά.
- Όση ώρα ψήνεται το κέικ φτιάχνουμε την κρέμα: Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, τους κρόκους, το αλάτι, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τη βανίλια και καθώς ξεκινάει να ζεσταίνεται ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει βράση και να δέσει.
- Μόλις δέσει η κρέμα την κατεβάζουμε από τη φωτιά, τη μεταφέρουμε σε μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε για να λιώσει και να γυαλίσει και την αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
- Βγάζουμε την κοφτή από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα ενώ ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε σε κατσαρολάκι όλα τα υλικά και αφήνουμε να βράσουν για 7-8 λεπτά από τη στιγμή που αρχίσει ο βρασμός.
- Ανοίγουμε τρυπούλες στην επιφάνεια της «κοφτής» και τη σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με ένα κουτάλι.
- Πριν σερβίρουμε ολοκληρώνουμε την κρέμα: Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί. Την προσθέτουμε λίγη λίγη στην κρέμα και ανακατεύουμε συνεχώς για να γίνει βελούδινη και αφράτη.
- Προσεκτικά αναποδογυρίζουμε την κοφτή σε μεγάλη πιατέλα, και την περιχύνουμε με την κρέμα. Πασπαλίζουμε με κανέλλα και τριμμένα καρύδια. Αφήνουμε ιδανικά στο ψυγείο να κρυώσει και σερβίρουμε.