Το έφτιαξα με τα τελευταία κεράσια της δικής μου κερασιάς και η χαρά ήταν μεγάλη. Ένα πραγματικά αφράτο και νόστιμο κέικ με φρέσκα κεράσια που δεν θα χορταίνετε να φτιάχνετε ξανά και ξανά.
Υλικά για ένα ταψί διαστ. 20Χ30εκ.
- 300γρ. κεράσια αποπυρηνωμένα
- 125γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 200γρ. ζάχαρη
- 3 αβγά
- 250γρ. αλεύρι μαλακό
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 βανιλίνη
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 100γρ. γιαούρτι
Για το σερβίρισμα και την επικάλυψη
- ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια και τα ανακατεύουμε με 1 κουταλιά ζάχαρη και μια κουταλιά αλεύρι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC στον αέρα και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ταψί 20Χ25 εκ. Το λαδώνουμε ελαφρά με πινέλο και το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος που κόβουμε ακριβώς στο μέγεθος του πάτου.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα λεμονιού και τη βανιλίνη να αφρατέψει καλά.
- Προσθέτουμε σταδιακά τα αβγά και αφού ενσωματωθούν, σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ στο υπόλοιπο αλεύρι και το ρίχνουμε από σουρωτήρι σαν βροχή ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα σιλικόνης κι εναλλάξ με το γιαούρτι κάνοντας κυκλικές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Τέλος ενσωματώνουμε τα κεράσια ανακατεύοντας με σπάτουλα να μοιραστούν ομοιόμορφα στο μείγμα το οποίο αδειάζουμε στο ταψί ισιώνοντας από πάνω με σπάτουλα και δημιουργώντας ένα στρώμα όμοιου πάχους.
- Ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ένα ομοιόμορφο χρυσαφί χρώμα.
- Το βγάζουμε από το φούρνο, το αναποδογυρίζουμε πάνω σε πιατέλα και αφού ξεκολλήσουμε προσεκτικά το χαρτί που το ψήσαμε μαζί, αφήνουμε να κρυώσει και το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.