O κλασικός κορμός της μαμάς, αναβαθμισμένος γευστικά και αισθητικά, κλέβει πάντα την παράσταση σε κάθε μικρή ή μεγάλη μάζωξη.
Υλικά για τον κορμό:
- 250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1 ¼ φλιτζάνι κακάο
- 1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπερ σπασμένα σε κομμάτια
- 50γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα
- 3 ρολά από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή νεράντζι στραγγισμένα από το σιρόπι τους
- 125γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
για τη διακόσμηση:
- 75γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 75γρ. κρέμα γάλακτος
- 3 ρολά από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή νεράντζι στραγγισμένα από το σιρόπι τους
- 50γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
- Αφήνετε το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και λιώνετε την κουβερτούρα στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί.
- Ρίχνετε σε ένα ευρύχωρο μπολ το βούτυρο, προσθέτετε τη ζάχαρη το κακάο και το κονιάκ και χτυπάτε με μίξερ χειρός στη χαμηλή ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές, αφράτο μίγμα. Προσθέτετε και τη λιωμένη κουβερτούρα και χτυπάτε λίγο ακόμα.
- Ρίχνετε στο μίγμα πρώτα τα καβουρντισμένα αμύγδαλα, μετά τα ψιλοκομμένα κομματάκια του γλυκού και τελευταία τα μπισκότα, αν θέλετε, μπορείτε να κρατήσετε μερικά για τη διακόσμηση. Ένα τελευταίο καλό ανακάτεμα να γίνει ομοιογενές το μείγμα και είμαστε έτοιμοι.
- Καλύπτετε με μεμβράνη μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, για να διευκολυνθείτε στο ξεφορμάρισμα και αδειάζετε μέσα το γλυκό. Το στρώνετε όμορφα και το βάζετε στο ψυγείο, να κρυώσει καλά.
- Στο μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί καλά και πριν πάρει βράση ρίχνετε την κουβερτούρα. Ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να λιώσει.
- Βγάζετε τον κορμό από το ψυγείο, τον ξεφορμάρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος, αφαιρείτε τη μεμβράνη και τον περιχύνετε με τη σάλτσα σοκολάτας. Διακοσμείτε με καβουρντισμένα αμύγδαλα και γλυκό κουταλιού πορτοκάλι κομμένο σε ροδέλες. Σερβίρετε αμέσως.