Ένα γαλλικό γλυκό που έχει σαν βάση του τα φρέσκα κεράσια, γεγονός που το καθιστά μια άκρως καλοκαιρινή πρόταση. Στην ουσία πρόκειται για ένα φλαν -κρέμα φούρνου δηλαδή- με κεράσια το οποίο σερβίρεται χλιαρό και πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. Είναι ελαφρύ και ελάχιστα γλυκό, φτιάχνεται πανεύκολα και όπου εμφανίζεται αποκτά φανατικούς θαυμαστές.
Υλικά για ένα πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 21εκ.
Για τα κεράσια:
- 250γρ. κεράσια πλυμένα και ξεκουκουτσωμένα
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
Για τη ζύμη:
- 70γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1/2 φλιτζάνι περίπου)
- 2 αβγά
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κουτ. σούπας γεμάτες ζάχαρη
- 200ml γάλα
- 1 κουτ. σούπας αραβοσιτέλαιο
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο σε κομματάκια
- 2 καψουλάκια βανιλίνη ή λίγη τριμμένη βανίλια bourbon
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220οC. Πλένετε και ξεκουκουτσώνετε τα κεράσια. Αλείφετε με το βούτυρο το πυρίμαχο σκεύος σας και το βάζετε στο φούρνο. Όταν κάψει και κάνει φουσκάλες το βούτυρο, βγάζετε το ταψάκι από το φούρνο, ρίχνετε τα κεράσια, τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, ανακατεύετε και βάζετε το ταψάκι ξανά στο φούρνο να ψηθούν τα κεράσια για 5 λεπτά.
- Στο μεταξύ χτυπάτε σε ένα μπολ όλα μαζί με τα υλικά της ζύμης και την αφήνετε να ξεκουραστεί.
- Βγάζετε το ταψάκι με τα κεράσια από το φούρνο, τα οποία στο μεταξύ έχουν βγάλει λίγο σιρόπι κι έχουν μαλακώσει και τα περιχύνετε με τη ζύμη. Με ένα πιρούνι τακτοποιείτε τα κεράσια ώστε να είναι ομοιόμορφα τοποθετημένα μέσα στο ταψάκι και μοιράζετε από πάνω τα κομματάκια του βουτύρου.
- Βάζετε το ταψάκι ξανά στο φούρνο και ψήνετε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει γύρω από το ταψί η ζύμη και να πήξει. Το γλυκό θα φουσκώσει πολύ στο ψήσιμο. Μην ανησυχήσετε που θα ξεφουσκώσει όταν το βγάλετε από το φούρνο, είναι το φυσιολογικό.
- Σερβίρετε το γλυκό χλιαρό ή κρύο πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη από πάνω.